tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

Ola Sandstig om granskningen av Researchgruppen: "Jag har blivit hotad"

Publicerad: 19 mars 2015, 09:13

Martin Fredriksson har anmält Ola Sandstig till den Yrkesetiska nämnden. Nu svarar Ola Sandstig på kritiken mot granskningen av Researchgruppen.

Ämnen i artikeln:

Researchgruppen

DT

Dante Thomsen


Som Dagens Media tidigare berättat publicerade Dagens Samhälle i dag Ola Sandstigs granskning av Researchgruppen.

Martin Fredriksson, tidigare medlem i Researchgruppen och en av dem som granskas, har riktat hård kritik mot reportaget och har också anmält Ola Sandstig till den Yrkesetiska nämnden.

Dessutom planerar han att PO-anmäla Dagens Samhälle.

Ola Sandstig själv berättar att det är skönt att att granskningen nu publiceras.

– Det känns väldigt bra och jag blev väldigt glad att Mats Edman var så pass modig och rättskaffens att han valde att publicera det, säger han till Dagens Media.

Jag antar att du var beredd på att få en del skit?

– Absolut.

Vad tycker du om kritiken?

– Jag tycker att det är lite vaga anklagelsepunkter. Jag skrev att han blev friad från mordbranden, däremot var det principiellt viktigt att gå igenom förundersökninsprotokollet eftersom att det framgår massa intressanta saker som berättar vilken person Martin Fredriksson var.

Men kritiken mot Ola Sandstigs granskning handlar också om att Ayman Osman pekas ut som delaktig i Researchgruppen.

Ayman Osman har tidigare suttit i styrelsen för Seppuku Media, den ekonomiska förening som driver Researchgruppen men enligt Martin Fredriksson har han inte haft något med Researchgruppen att göra.

Även den här kritiken, som uppges vara en av anledningarna till att Fokus från början ställde granskningen, tar Ola Sandstig lätt på.

– Ayman Osman var med i Seppuku Media i sex eller sju år och under den här perioden användes Seppuku Media bland annat för att beställa ut kredituppgifter som Bisnode olovligen lämnade ut. Det fick de en anmärkning för av Datainspektionen, säger han och fortsätter:

– Seppuku Media och Researchgruppen är tätt ihoppkoplade. Vill du ge pengar till Researchgruppen så är det via Seppuku Media du går. Det är en tydlig formell koppling. Sitter man som ledamot där ja då är det naturligt att man ingår i granskningen.

Ola Sandstig uppger att Ayman Osman fått flera chanser att uttala sig.

– Jag har ringt och skickat sms flera gånger men han svarade aldrig. Istället satte han igång ett drev på Twitter.

Tidigare i dag kommenterade Fokus chefredaktör Martin Ahlquist kritiken mot att tidningen ställde Ola Sandstigs granskning.

" Fokus ställer extrema krav på källkvalitet, intellektuell hederlighet, journalistisk verkshöjd och språklig kvalitet", skriver han bland annat om varför texten stoppades.

– Det kan vara en kommentar till mitt jobb. Jag tycker att det blir konstigt att diskutera något som inte blev publicerat och som vi fortfarande höll på att gå igenom. Jag kan bara dra slutsatsen att jag har täckning för de uppgifter som de oroade sig för.

Vad tycker du om att du anmäls till Yrkesetiska nämnden?

– Det ingår i mitt jobb så det får jag väl ta. Någonstans visste jag att de skulle göra det. Men jag har en kommentar angående att jag inte berättade vilken tidning som texten skulle gå i och det beror på den otroligt hotfulla stämningen, säger Ola Sandstig och fortsätter:

– Jag kände mig väldigt hotad under den här perioden och det var av den anledningen jag valde att vänta. Jag sa dock att det var en seriös tidning vilket det var.

Enligt Ola Sandstig har det bedrivits en "otrolig hatkampanj" mot honom. Han vill dock inte specificera vilken typ av hot som han ska ha fått.

– Jag kan inte det faktiskt. Ingen har sagt att de ska döda mig, så illa är det inte, men den hotfulla stämningen har funnits där.

Varför valde du att bara ha med ett citat från Martin Fredriksson?

– Han hänvisade till Mathias Wåg när det gällde flera av mina frågor. Sen tycker jag att Martin Fredriksson har fått prata ganska fritt i många sammanhang, bland annat i "P1 Medierna". Det var helt enkelt dags för ett gräv av den här typen där de inte bestämmer vad som ska skrivas.

Vad har du fått för reaktioner i dag?

– Jag har fått något mejl men har inte hunnit gå igenom Twitterflödet. Men det är väl ganska många som tycker att det är bra helt enkelt. Men det är bara att inse, det kostar att granska Researchgruppen.

LÄS ÄVEN:

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev