Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

Ola Sandstig om granskningen av Researchgruppen: "Fokus släppte mig som en ebolasmittad"

Publicerad: 10 mars 2015, 13:22
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:08

Enligt Fokus klarade inte granskningen av Researchgruppen en faktakoll. Nu ger reportern Ola Sandstig sin syn på saken.


Ämnen i artikeln:

Researchgruppen

Som Dagens Media berättade i går har Fokus valt att ställa en planerad granskning av Researchgruppen.

– Jag vill inte gå in på exakta detaljer men jag identifierade vissa frågetecken som gjorde att jag inte kände mig helt trygg med publicering, sade Anna Körnung, t.f. ansvarig utgivare på Fokus till Dagens Media.

På Twitter uppger flera personer som är knutna till Researchgruppen också att de fått beskedet att artikeln inte höll för en faktakoll.

Ola Sandstig är frilansjournalist och har haft flera flera uppdrag för bland andra "P1 Kaliber" och "Uppdrag Granskning" och det är han som ligger bakom granskningen.

Han anser att Fokus beslut är "ganska bedrövligt".

– Det var fegt. Jag tycker att de borde ha backat upp mig. Att det skulle finnas några frågetecken kring innehållet i artikeln anser jag vara struntprat, säger han till Dagens Media och tillägger:

– Jobbet var i princip färdigt. Jag blev verkligen inte glad.

Blev du förvånad?

– Nej, jag misstänkte det. När Twitter-drevet kom igång på fredagen blev de fruktansvärt nervösa. Och det var ju före Fria Tider lade ut vår e-postkorrespondens. Drevet var väldigt aggressivt och räckte uppenbarligen för att de skulle dra öronen åt sig.

Varför tycker du att de är fega?

– För det första för att de inte stod upp för sin reporter och för de andra för att de har gett vika för dem vi skulle granska. Det är ju de som har dragit igång drevet.

Vad skulle jobbet handla om mer specifikt?

– Jag kan inte gå in så mycket på det men en del handlade om Researchgruppens bakgrund och deras kopplingar till extremvänstern i nutid. En annan del handlade om deras extremt bristande hantering av källmaterial.

Mycket av diskussionen kring den inställda granskningen har handlat om Ola Sandstigs mejl till Widar Nord, publisher på högerextrema Fria Tider.

I mejlet ber Ola Sandstig om hjälp att få tag i ett förundersökningsprotokoll som gallrats bort av tingsrätten och polisen.

I mejlet skriver Ola Sandstig bland annat:

" Jag förstår att du är misstänksam mot journalister, det är jag ärlig talat också. Men jag vill vara helt ärlig och öppen mot dig: de uppgifter som finns om RG som varit ute på på olika sajter skulle förmodligen tjäna mer på att publiceras i main stream media.

Att inte någon journalist tidigare har tagit tag i det beror troligen på att de är rädda. Rädda att slåss mot etablerad vänstergrupp, rädda att ifrågasätta det etablissemang som har get RG utrymme och rädda för guilt by association".

– Jag kan förstå att man kan få intrycket av att jag driver en tes. Men det här skrev jag den 1 mars och då var jag i princip klar med all min research, säger Ola Sandstig och fortsätter:

– Det var inte den här känslan som jag gick in med utan det var ett uttryck för allt jag kommit fram till. Naturligtvis ska man inte tycka som journalist men här gjorde jag det. Samtidigt tog jag i lite extra. Jag förstod ju att den här killen inte gillar mainstreammedia. Därför fjäskade jag och tog i lite. Men jag ljög inte, jag står för det jag skrev.

Tror du att journalister är rädda för Researchgruppen?

– Ja absolut. Journalister är jätteförsiktiga för de vet hur mycket skit man får ta när man granskar den radikala vänstern.

I ett annat mejl skriver Ola Sandstig att han anser att Researchgruppen är ett hot mot demokratin. Enligt honom var det specifikt den här formuleringen som Anna Körnung hade problem med.

– Jag tycker att de är väldigt problematiska och där någonstans landade vi. Men jag är ändå inte riktigt nöjd med den här förklaringen. De verkar vara rädda för att över huvud taget sammankopplas med en högerextrem sajt.

Kan du inte ha förståelse för det?

– Absolut men jag tycker att man ska vara rakryggad och säga att man litar på reportern. Inte slänga honom till vargarna. Jag fick ett drev från vänster, blev uthängd av högern och fick skit från min egen uppdragsgivare. Det är ganska ovanligt tror jag. Normalt sett har medier en enad front utåt men i det här fallet släppte de mig som en slags ebolasmittad.

Man skulle kunna se det som att du bekräftar de här sajternas världsbild, att de är sanningssägarna och att det är dem mot mainstreammedia, är inte det ett problem?

– Jag använder deras jargong utan att för den sakens skull tycka att de är några sanningssägare. Sedan är det så att det finns ett oövervinneligt dike mellan dem och mainstreammedia.

– Widar Nord betraktas uppenbarligen som ett slags inverterad Kung Midas. Ger du honom en verifierad FUP så får du tillbaka Mein Kampf. Men om Fria Tider säger att det regnar och du tittar ut och det regnar, ja då regnar det.

Vad kände du när du såg att de hade lagt ut dina mejl?

– Jag suckade ganska högt, tittade på mina formuleringar och skämdes lite. Sedan tog jag ett djupt andetag, kollade igenom vad jag skrivit och kände då att jag egentligen står det här även om jag var underdånig och fjäskig.

Kommer jobbet att publiceras någon annanstans?

– Ja förr eller senare. I värsta fall får jag lägga ut det själv.

LÄS ÄVEN:

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Researchgruppen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev