Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tidskrifter

Nytt avhopp från Fokus – SvD värvar två journalister

Publicerad: 28 Januari 2016, 09:48
Uppdaterad: 28 Januari 2016, 10:05

Claes Lönegård blir den tredje i raden att lämna Fokus.


Ämnen i artikeln:

FokusSvD

Tidskriften Fokus – som enligt Dagens Medias beräkningar har gjort närmare 100 miljoner kronor i förlust sedan starten – står inför ett större förändringsarbete. Nya chefredaktören Johan Hakelius har plockat in Jan Huss som redaktionschef. Tillsammans har de uppdraget att förnya Fokus. Frågan är hur många av tidningens medarbetare som väljer att följa med på den resan.

Nyligen rapporterade Resumé att ad:n Ebba Bonde och redaktören Anna Ritter lämnar tidningen.

Nu väljer även reportern Claes Lönegård att sluta.

– Jag har varit på Fokus i åtta år och har aldrig varit på en annan redaktion. Jag känner att jag vill ha en ny utmaning och har fått ett erbjudande från Svenska Dagbladet. Det känns kul att de vill satsa på politikbevakningen, säger han till Dagens Media.

Hänger ditt beslut ihop med att Fokus har fått en ny redaktionell ledning?

– Nej, detta har jag tänkt på innan dess. Däremot är Fokus på gång att göra en stor omgörning, och då kan det vara bra att få in nytt folk som är med från början på det.

På Svenska Dagbladet ska Claes Lönegård, som 2010 fick utmärkelsen ”Årets genombrott” på Tidskriftspriset, bevaka svensk inrikespolitik.

SvD värvar även Maria Georgieva från SR:s Kulturradion. Även hon har ett förflutet på Fokus och Maria Georgieva är en av grundarna till webbtidningen Dagens Arena.

Maria Georgieva blir nu Moskva-stringer för SvD.

– Jag är ju född i Bulgarien och har alltid längtat tillbaka till öst. Jag ser fram emot att för SvD:s räkning få skilda det ryska samhället lite mer på djupet. För mig har SvD alltid stått för de goda reportagen både på pappret och digitalt, säger Maria Georgieva, i ett pressmeddelande.

SvD:s chefredaktör Fredric Karén är nöjd över sina rekryteringar.

– Jag är väldigt glad att Maria och Claes valt att komma till SvD. De har egenskaper som kommer att hjälpa oss att fortsätta den spännande utvecklingsresa som vi påbörjade för ett par år sedan, säger han i ett pressmeddelande.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

FokusSvD

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.