måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

Nyhlén, van den Brink och Peczynski stödjer "islamistkritisk" tidning – ovetandes

Publicerad: 6 september 2012, 07:03
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:12

UPPDATERAD. Daniel Nyhlén, Dominika Peczynski och Rolf van den Brink. Det är några av de medieprofiler som ovetandes är fans av den "islamistkritiska" tidningen Dispatch International.

Ämnen i artikeln:

Ingrid CarlqvistAvpixlatDaniel NyhlénDominika Peczynski

DT

Dante Thomsen


Dispatch International drivs av journalisten och författaren Ingrid Carlqvist och har enligt Expos chefredaktör Alexander Bengtsson en tydlig "rasistisk klang mot muslimer".

Trots det visar flera kändisar och medieprofiler sitt stöd för tidningen på Facebook – helt ovetandes. Rolf van den Brink, som driver sajten dagensopinion.se och som tidigare var chefredaktör för Dagens Media, är en av dem.

– Jag kände inte alls till det här. Å andra sidan har jag inte så bra koll på vilka Facebook-grupper jag är med i. Men man får komma ihåg att Facebook inte är på riktigt, säger Rolf van den Brink.

Men Rolf van den Brink är alltså bara en av flera tunga medieprofiler som inte har en aning om att de är medlemmar i Dispatch Internationals fanpage på Facebook.

– Det är taskigt och jag tror att det här kommer slå tillbaka. Jag är ganska luttrad men jag är säker på att det här kommer drabba henne själv, säger han till dagensmedia.se.

Det var Metro som först rapporterade att Dispatch International tvingat in flera kändisar i sin Facebook-grupp. Bland dem Dilsa-Demirbag Sten, Göran Lambertz och den tidigare krigskorrespondenten Johanne Hildebrandt.

Medlemmar är också Improveme-chefen Daniel Nyhlén och pr-konsulten Dominika Peczynski.

Till dagensmedia.se säger Dominika Peczynski att hon fick reda på att hon är medlem i gruppen under gårdagen. Hon har däremot inga planer på att lämna den.

– Jag orkar på fullaste allvar inte bry mig. Jag är med i 5 000 grupper på Facebook och orkar inte göra något åt det så jag blir kvar i den där jävla gruppen. Jag orkar inte lägga tid på det, jag har en bebis hemma, flyttgubbar, och ett skitband som det aldrig blir något av, som jag måste ägna mig åt.

Att tidningen har en rasistisk ton påverkar inte hennes beslut.

– Nej jag orkar inte bli upprörd. Jag blir mer upprörd över att det står en äcklig alkogubbe på min gata och visar kuken. Den är jättestor och vulgär. Han är 80 år och har en jättepung. Jag vill inte se den.

Daniel Nyhlén kallar det hela för "ett skrik på hjälp".

– Det här är väl det enda sättet som Ingrid Carlqvist kan få uppmärksamhet på, säger han till dagensmedia.se.

Han väljer dock att framför allt rikta sin kritik mot Facebook.

– Jag kan bli riktigt irriterad på Facebook som inte har ett system som gör att man faktiskt kan få välja vilka grupper man går med i. Jag har ovetandes blivit medlem i allt från obskyra kennelklubbar till "Alla vi som älskar Britney Spears". Nu är jag visserligen hundägare men det är lite jobbigt att man inte själv kan få bestämma.

Ingrid Carlqvist själv ser inget problem med att hon lagt till flera kändisar utan deras vetskap. Istället skyller hon på Facebooks användarrregler. Hon säger sig inte heller förstå att kändisarna inte vill bli förknippade med hennes tidning.

– Nej, absolut inte. Jag lägger in folk som jag tror är intresserade av mediefrågor, som brukar uttala sig och tycker att det är viktigt att man går fram med saker som inte är politiskt korrekta alla gånger, säger hon till Metro.

Som dagensmedia.se tidigare berättat har Ingrid Carlqvist hamnat i bråk med den "invandringskritiska" sajten Avpixlat. Det efter att hon kallat sajten för en blogg. En hård diss enligt Avpixlat-redaktionen.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev