Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökTidskrifter

Nya Tiders chefredaktör: "Absurt och beklagligt"

Publicerad: 22 Augusti 2016, 09:37
Uppdaterad: 22 Augusti 2016, 09:38

Bokmässan gjorde helt om – och portar Nya Tider.


Ämnen i artikeln:

BokmässanDjungeltrumman

Bokmässan gjorde i fredags en helomvänding då man beslutade att den högerextrema tidskriften Nya Tider inte ska få ställa ut på årets mässa.

– Det här var svåra beslut från början. Yttrandefrihet är ju svårt. När vi lyssnade på reaktionerna och såg hur de reagerade, det är i de lägena som man måste våga ompröva beslut. Då gjorde vi det och kom vi fram till att det är bättre att Alterna Media och Nya Tider inte ställer ut på bokmässan i år, säger Maria Källsson, vd Bok & Bibliotek, till SVT Kulturnyheterna.

Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk, med ett förflutet inom både Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna, är missnöjd med beslutet.

– Jag tycker att det är absurt och beklagligt att man gör så här när man ska fira 250 års-jubileumet av tryckfrihetsförordningen. Det leder till stigmatisering och en kvävning av debatten. Det är ju det som är hela anledning till att alternativ media finns. Att röster som tystats får en möjlighet att komma fram. Yttrandefriheten är ju till för åsikter som inte delas med de som styr, säger han till Dagens media.

En av de tidsskrifter som reagerat starkt på att Nya Tider först skulle få ställa ut, var tidsskriften Djungeltrumman som meddelade att de på grund av Nya Tiders medverkan valt att inte delta i Bokmässan i Göteborg i år.

– Vi har bland annat släppt ett nummer om papperslösa och har en krönikör som lever som papperslös och gömd. Det innebär att vi inte ens skulle kunna ta med oss hela vår redaktion till Bokmässan, eftersom alla inte skulle känna sig trygga, sade Emerentia Leifsdotter Lund, chefredaktör för printversionen av Djungeltrumman till Dagens Media då.

Vávra Suk förstår inte alls Djungeltrummans känsla av otrygghet.

– Det är inget annat än undanflykter. På samma sätt demoniserar man Sverigedemokraterna och säger att man skulle känna sig otrygg när de håller tal och liknande. Det är ett sätt att svartmåla sina kritiker och sina meningsmotståndare, säger han.

Djungeltrumman ska under dagen besluta kring årets medverkan efter beskedet att Nya Tider inte längre tillåts medverka på Bokmässan.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se


Ämnen i artikeln:

BokmässanDjungeltrumman

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev