Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tidskrifter

Ny papperstidning – på arabiska: "Svenska medier är jätteförsiktiga"

Publicerad: 21 November 2013, 13:49
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:55

Den arabiskspråkiga webbtidningen Al-Kompis blir papperstidning. För Dagens Media berättar grundaren Mahmoud Agha om varför tidningen behövs och varför svenska medier inte är bra på integrationsfrågor.


Mahmoud Agha är journalist och har tidigare arbetat på Sveriges Radios arabiska redaktion. För 13 månader sedan startade han webbtidningen Al-Kompis med nyheter på arabiska.

I dag har Al-Kompis enligt egen uppgift 18 000 unika besökare varje dag samt över 65 000 fans på Facebook. Nu ska Al-Kompis också bli papperstidning.

Framför allt ska tidningen bevaka frågor som rör integration och mångkultur.

– Det finns många i vår målgrupp som tycker att det är kul att hålla tidningen i handen och läsa den med en kopp kaffe. Särskilt gamla människor som har det svårare med datorer, säger Mahmoud Agha till Dagens Media.

Varför behövs en arabiskspråkig tidning i Sverige?

– För att invandrare behöver veta mer om Sverige och för att de behöver få sina röster hörda i debatten. Vi tjänar båda dessa syften. Särskilt för de nyanlända, säger han och pekar på att Sverige tar emot många flyktingar från Syrien just nu.

– De kollar på nyheterna men de förstår inte allt som sägs.

Mahmoud Agha berättar att han själv kom till den insikten under tiden på Sveriges Radio.

– Den information som finns på arabiska räcker inte. Den skrivs inte på ett bra sätt. Den är jättetråkig och är ofta bara en rak översättning utan bakgrund eller nyheter. Jag tror att jag som journalist kan säga mycket mer om integration i Sverige än vad vissa politiker, författare och översättare gör.

På vilket sätt skiljer sig ert sätt att hantera integrationsfrågan från andra medier?

– Vi ska bara skriva sanningen. Vi ska berätta hur det svenska samhället fungerar och om dess fördelar och nackdelar. En del nyanlända tror att Sverige är ett idealsamhälle medan andra tror att det är jättesvårt att bli något här, säger han och fortsätter:

– Vi ger exempel på att det finns invandrare som lyckas i samhället. Vi intervjuar läkare, ingenjörer och affärsmän med arabisk bakgrund. Vi vågar dessutom skriva mer om oss invandrare än vad vanlig svensk media gör.

Tycker du inte att svensk media är bra på att skriva om invandrare?

– Nej jag tycker att de är jätteförsiktiga. De vågar inte riktigt.

Hur menar du?

– Om någon med invandrarbakgrund gör fel vågar svensk media kanske inte skriva något om hans bakgrund, men för oss är det okej. Det är okej att säga att en invandrare har gjort fel, men då kan vi också förklara att det kanske beror på brist på information och inte på att han är invandrare.

Första numret av papperstidningen Al-Kompis kommer ut nästa måndag och ska tryckas i 10 000 exemplar i Skåne samt i 10 000 exemplar i Stockholm.

Papperstidningen kommer att vara gratis och distribueras i invandrartäta områdén.

– Distributionen är en jätteviktig fråga för oss. Al-Kompis kommer bland annat att finnas i mataffärer, moskéer och föreningar.

Därmed blir tidningen helt annonsfinaniserad. I dagsläget jobbar fyra personer på heltid med Al-Kompis.

– Vi tror att det finns en stor reklammarknad för oss. Det bor ungefär 400 000 arabtalande i Sverige så det är en stor grupp, säger Mahmoud Agha och fortsätter:

– Sedan hoppas vi att staten på något sätt kan hjälpa till. Vi hjälper mycket till med integration och liknande frågor eftersom att vi skriver på arabiska om det svenska samhället.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.