tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

Nöjesguiden gör hen-nummer

Publicerad: 29 februari 2012, 13:49
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:31

Debatten om det könsneutrala pronomenet "hen" har rasat de senaste veckorna. Nu slår Nöjesguiden ett slag för ordet och släpper ett könsneutralt nummer.


DT

Dante Thomsen


I flera veckor har en livlig debatt om "hen", ett könsneutralt pronomen, förts på debattsidor och i sociala medier.

Nu ger sig Nöjesguiden in i genusdebatten med ett könsneutralt "hen"-nummer av tidningen, där han och hon ersätts av "hen" i samtliga artiklar.

– Vi ville se hur det känns att skriva utan att använda han eller hon, men vi är också nyfikna på hur läsarna kommer ta emot det, säger Nöjesguidens chefredaktör Margret Atladottir till dagensmedia.se.

"Hen"-numret släpps på fredag, men redan i dag twittrade Margret Atladottir om den nya tidningen. Intresset har varit stort både hos läsarna och i riksmedia.

På vilket sätt tar ni ställning för "hen"?

– Vi tar ställning för att ordet ska få finnas, men det betyder inte att vi inte tycker att han och hon ska tas bort. Det här är inget kraftigt statement utan känns mest naturligt och självklart.

Reaktionerna har varit såväl positiva som negativa.

– När man sticker ut hakan är det klart att man får många reaktioner. Många är positiva, andra tycker att det är superlöjligt. Men ska jag jämföra det här med antirasistnumret är folk helt klart mer förbannade nu.

Mest kritik har iniativet fått på den "invandringskritiska" bloggen Avpixlat. Hittills har "hen-numret" genererat hela 170 kommentarer. I princip alla negativa.

– Man tror att Sverige är världens mest jämställda land men sedan så inser man att ett litet ord kan väcka så otroligt mycket ilska och hat. Därför behövs sådana här iniativ där vi visar var vi står.

Nöjesguiden har tidigare gjort temanummer om bland annat rasism och bostadspolitiken. Margret Atladottir flaggar för att det är kan bli aktuellt med fler temanummer i framtiden.

– Under en lång tid har vi tagit ställning i viktiga frågor där vi utgått från våra värdegrunder. Vi skriver om populärkultur och då blir politiska spörsmål aktuella ibland. Vi vill ta tempen på vad folk vill läsa och det är mycket möjligt att det blir fler temanummer.

Behövs ordet "hen"? Rösta i spalten till höger.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev