Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag21.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tidskrifter

Nöjesguiden DO-anmäls för "vita män undanbedes"

Publicerad: 1 December 2015, 08:51
Uppdaterad: 9 Maj 2016, 13:32

Nöjesguiden sökte film- och musikrecensenter med formuleringen "Obs: vita män undanbedes" – nu anmäls tidningen till Diskrimineringsombudsmannen, DO.


Ämnen i artikeln:

Nöjesguiden

Den 18 november annonserade Nöjesguidens chefredaktör Jenny Nordlander ut att de sökte nya film och musikrecensenter till magasinet. Men en del formuleringar fick över 15 personer att anmäla företaget till DO, kan Dagens Media berätta.

Det handlar enligt anmälarna dels om en tweet med texten: " Nöjesguiden söker nya film och musikrecensenter. Obs: vita män undanbedes" och dels en del i annonsen där tidningen skrev: "Vi har inga problem att hitta vita män till vår filmredaktion och söker därför framförallt inte sådana." .

Förutom att de båda formuleringarna väckte uppmärksamhet i sociala medier har det enligt DO kommit in runt 15 anmälningar, riktade både mot tweeten och platsannonsen. En av anmälarna menar att hen blivit diskriminerad utifrån etnisk tillhörighet då företaget " skriver uttryckligen att de inte vill anställa människor med viss hudfärg".

Formuleringen i annonsen är nu ändrad. Tweeten är raderad och ersatt med en ny där det står: " Ibland tolkas även PK-maffian fel! Som bekant står NG förstås för allas lika värde, och alla är välkomna att skriva för oss. "

Enligt Jenny Nordlander, chefredaktör på Nöjesguiden, var det hela ”en miss i kommunikationen”.

– Tweeten var ett försök att driva med oss själva, det var ironi som tråkigt nog missförstods. Med själva annonsen vill vi uppmana fler att söka för att få ett bredare urval, för att sedan självklart bedöma efter kompetens. Det finns en viss norm i samhället som görs tydlig då en del människor inte vågar söka sig till tjänster där de faktiskt har kompetens. Vi vill uppmuntra dem till att göra det, säger hon till Dagens Media.

Hon menar att detta var en uppmuntran för att få fler att söka sig till magasinet men att Nöjesguiden fortfarande endast bedömer utifrån kompetens när de anställer.

Fanns det någon större fråga ni ville lyfta?

– Vi vill lyfta att vi jobbar aktivt för mångfald, och mot diskriminering. Det tror jag alla som har någon form av relation till Nöjesguiden redan vet om. Vi tror att ett bredare urval gör att både vår redaktion och journalistiken i slutändan blir bättre.

Förstår du att formuleringarna kunde uppröra?

– Jag förstår verkligen att det kunde missförstås och det är självklart olyckligt då det inte var så vi menade. 

Ångrar ni det?

– Självklart ångrar vi det. Nu kommer vi tänka en extra gång innan vi uttrycker oss. Men vi vill fortfarande samma sak och det är att alltid jobba för mångfald och mot diskriminering.  

Frida Nygren

frida.nygren@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Nöjesguiden

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.