Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

Musiktidningen Gaffa försätts i konkurs

Publicerad: 28 juni 2019, 13:52

Gaffa har funnits i Sverige i nio år.

Göteborgs tingsrätt försätter musiktidningen Gaffa i konkurs. Bolaget har begärt uppskov med en skuld – men staten motsätter sig. Nu är planen att pengar från moderbolaget i Danmark ska blixträdda tidningen.


I september förra året drog Skatteverket in svenska Gaffas F-skattsedel med motiveringen att tidningen hade en stor mängd obetalda skulder. 

Skulderna uppgick då till 385 000, uppger Skatteverket. 

I mars 2019 sa Gaffas moderbolags vd Robert Borges att man håller på att omstrukturera bolaget med ekonomisk hjälp från danska systerbolaget. 

– Vi har en plan att betala tillbaka alla skulder. Då kommer vi också få tillbaka vår F-skattsedel, sa han då. 

Men staten villl inte vänta längre – trots att fodran har krympt till 150 000 kronor. 

Under fredagen gick Göteborgs tingsrätt ut med domen att Gaffa Sverige AB försätts i konkurs. 

Enligt ett protokoll från konkursförhandligen bestrider Gaffa konkursansökan och anger följande skäl: 

”Bolaget kommer att kunna betala skulderna men under sommaren går verksamheten ned, i augusti kommer det att bli mer verksamhet igen. Bolaget begär uppskov med fyra veckor”.

Vd:n Per Lundberg menar att det är pengar på väg in, men kan enligt protokollet inte uppge några exakta siffror. 

I protokollet står det att: ”De har fakturor ute hos sina kunder samt ett nytt ekonomisystem som innebär att bolaget kommer att spara mycket pengar. Under fyra veckor kommer bolaget att kunna betala av 50 000 kr av skulden. Inga privata lån kan tas för att betala av skulden.”

Men staten motsätter sig Gaffas begäran om uppskov. Uppskov får nämligen inte meddelas utan att synnerliga skäl föreligger. 

Moderbolags vd Robert Borges säger till Dagens Media att pengar från Danmark nu ska tillsättas blixtsnabbt till den svenska tidningen för att rädda Gaffa i Sverige.

– Vi kommer rädda Gaffa i Sverige. Det handlar om mer än 150 000 kronor som nu går till vår systertidning, säger Robert Borges. 

 

Philip Wallin

Reporter

philip.wallin@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.