Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

Mittmedia: "Bemanningen på Dagbladet minskas kraftigt"

Publicerad: 10 september 2012, 13:23
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:12

Dagbladet i Sundsvall, som ägs av Mittmedia, ska spara 10 miljoner kronor. Mittmedias redaktionella chef AnnaKarin Lith säger att bespringarna kommer att innebära stora uppsägningar på tidningen.

Ämnen i artikeln:

DagbladetSundsvalls TidningMittmedia

EH

Elin Hanspers

elin.hanspers@dagensmedia.se


Medarbetarna på Dagbladet i Sundsvall, som ägs av Mittmedia, informerades i dag om att tidningen ska spara 10 miljoner kronor för att klara lönsamheten till 2013. Tidningens chefredaktör Åke Härdfeldt har också valt att lämna tidningen.

Mittmedias redaktionella chef AnnaKarin Lith säger att tidningen har gått med kraftig förlust under 2011 och kommer att fortsätta att göra så under 2012.

– Det kan inte fortsätta så här. Så Dagbladet kommer att få ett förändrat uppdrag och samordna sitt material med Sundsvalls Tidning, säger hon till dagensmedia.se.

Hur mycket kommer materialet att samordnas?

– Det finns en presstödsgräns och vi kan inte samordna mer än så. Hur modellen ser ut vet vi inte än. Vi får jobba fram en modell för Sundsvall.

Innebär besparingarna några uppsägningar?

– Vi genomför besparingar på 10 miljoner kronor på redaktionen och det kan inte göras utan uppsägningar. Tidningen kommer att få en kraftigt minskad bemanning, men hur mycket vet vi inte än. Det får den nye chefredaktören ta tag i. Alternativet är dock nedläggning, och vi vill verkligen ge tidningen en chans.

Tidningens chefredaktör Åke Härdfeldt sagt upp sig, beror det på besparingarna?

– Åke har jobbat på tidningen sedan 2000. Nu förändras uppdraget väsentligt och han känner inte att han mest lämpad att driva förändringsarbetet. Det är den nya chefredaktörens tydliga uppdrag att få till det förändrade uppdraget tillsammans med de anställda.

Vem ersätter Åke Härdfeldt?

– Vi kommer presentera hans ersättare inom kort.

Hur har de anställdas reaktioner se ut?

– Man är naturligtvis ledsen men visar stor förståelse. Det finns en insikt hos medarbetarna på Dagbladet om hur läget är. Det är en härdad redaktion som har varit med om neddragningar förr och de visar en stor förståelse. Det är kloka människor vi jobbar med.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev