Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

Miljonupplaga för Charlie Hebdos minnesnummer

Publicerad: 5 januari 2016, 09:02
Uppdaterad: 5 januari 2016, 09:13

Ett år har gått efter attacken som mördade deras kollegor. Här är Charlie Hebdos minnesnummer.


Den 7 januari 2015, klev bröderna Saïd och Chérif Kouachi in på den franska satirtidningen Charlie Hedbo. Sen startade massakern som skulle resultera i tolv döda och försätta Frankrike i ett chocktillstånd.

Stora delar av Charlie Hebdos redaktion utplånades i attacken.

Ett år senare planerar Charlie Hebdo nu ett minnesnummer, som utkommer i morgon onsdag.

Dagens Nyheters korrespondent Magnus Falkehed rapporterar om att tidningen riktar udden mot religionen och återger ett stycke ut det kommande numrets ledare:

”Ja, många hoppades att vi skulle dödas. DÖ-DAS", skriver Riss, Charlie Hebdos ansvarige utgivare i minnesnumrets ledare. Med "många" syftar Riss på alla religiösa fanatiker från skilda religioner. Han avslutar ledaren trotsigt: "Det är inte de som kommer att se Charlie dö, det är Charlie som kommer att se dem dö", skriver DN.

Minnestidningens förstasida pryds av en flyende Gud med ett automatvapen på ryggen. "Ett år senare – Mördaren är fortfarande på fri fot”, lyder rubriken.

Minnesnumrets upplaga ska uppgå till en miljon exemplar. Det är långt från de nära åtta miljoner tidningar som distribuerades av det första numret som kom ut efter attacken i januari 2015.

Sveriges Radios korrespondent Beatrice Janzon rapporterar i dag att det kommande minnesnumret redan väckt reaktioner bland olika religiösa samfund i Frankrike. Detta då förstasidan kan tolkas som att religionen som sådan är ansvarig för terrordåden som skakade Paris i början av 2015.

Charlie Hebdos redaktion sitter nu på hemlig adress i södra Paris – och redaktionen är omgärdad av stora säkerhetsarrangemang.

Den starka solidaritet med Charlie Hebdo som fransmännen visat efter attacken har lett till att tidningen rent ekonomiskt är mycket välmående. Enligt Svenska Dagbladet har Charlie Hedbo, som tidigare många gånger hotats av nedläggning, under 2015 gjort en vinst på 12 miljoner euro. Det motsvarar 110 miljoner svenska kronor.

DN rapporterar att tidningen i dag har 183 000 prenumeranter.

”Att köpa ett nummer av Charlie Hebdo har blivit en stark solidaritetsaktion, nästan lite som att ge pengar till Röda korset eller Unicef”, skriver DN i dag.

Men trots det är Charlie Hebdo ”i kris”, enligt Svenska Dagbladet som skriver att redaktionen plågas av ”psykisk stress, avhopp och interna konflikter”. Konflikter som bland annat handlar om den för tidningen ovana och smått absurda situationen som alla pengar innebär.

Enligt DN har Charlie Hebdo omvandlats till ett ”solidariskt bolag”, en företagsform som innebär att 30 procent av vinsten är öronmärkt till solidaritetsprojekt och att resterande del ska gå till investeringar och personal.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.