Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag14.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tidskrifter

Mats Edman till attack mot Rättviseförmedlingen: "rasistiska"

Publicerad: 9 November 2015, 09:15
Uppdaterad: 6 December 2015, 20:22

Dagens Samhälles publisher Mats Edman riktar stark kritik mot Rättviseförmedlingen på sin Facebook-sida.


Ämnen i artikeln:

Rättviseförmedlingen

Debatten kring Rättviseförmedlingen har pågått under en lång tid på Dagens Samhälles debattsajt.

Bland annat har texter som är kritiska till Rättviseförmedlingen publicerats såsom Döma efter hudfärg okej om det offentliga betalar och Nej, nej, nej, nej, nej - Kaplan representerar inte mig. Rättviseförmedlingen har själva fått bemöta kritiken, bland annat i texterna: "Vi dömer ingen efter kön eller hudfärg" och Jo Madon, ibland måste vi prata kön och hudfärg.

Efter att debatten fortgått under en lång tid valde Mats Edman, publisher på Dagens Samhälle, att själv ta ställning på sin egen Facebooksida:

"Om något ska läggas ned så är det den rasistiska och politiserade "Rättviseförmedlingen". Där har man fått det mesta om bockfoten. Bara namnet. Här förmedlas ingen "rättvisa" utan rätt många typer med totalitära värderingar. Och judar göre sig inte besvär. En skam för vår regering att de anlitas." , skrev han under söndagen och länkade till texten Yta och vänster är inte mångfald skriven av Sakine Madon.

Sofia Embrén, som är vd för Rättviseförmedlingen, säger till Dagens Media att Mats Edman måste ha missuppfattat syftet med deras verksamhet.

– Det hela bygger på ett missförstånd. Han har nog inte förstått vad vi gör. Vi efterlyser alltid främst efter kompetens och vi vill tipsa våra uppdragsgivare om de personer som de kanske missar.

Hur tar ni kritiken om att ni skulle vara rasistiska?

– Det är så långt ifrån vad vi gör och är som man kan komma. Man skulle väl ha önskat att en chefredaktör hade läst på lite innan han drog några slutsatser. Vi får se om vi kommer att kontakta honom för att förklara vad det är vi gör. Men annars kan han bara läsa på lite.

Sofia Embrén kommenterar även uttrycket: "Och judar göre sig inte besvär." med att Rättviseförmedlingen inte ser efter religionstillhörighet eller liknande.

– Rättviseförmedlingen lyfter självklart gärna upp personer från judiska församlingen precis som vi lyfter upp alla andra på områden där deras kompetens sammanfaller med det som vi efterlyser. Men vi frågar aldrig efter just religionstillhörighet.

När Dagens Media når Mats Edman säger han att han inte vill kommentera inlägget.

Det har pågått en diskussion på er debattsajt under en lång tid, är det då lämpligt för en chefredaktör att ta ställning på detta sättet ?

– Det är inte något jag vill kommentera.

Frida Nygren

frida.nygren@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Rättviseförmedlingen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.