Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tidskrifter

Mats Edman slutar tycka

Publicerad: 20 december 2012, 10:30
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:00

Dagens Samhälles åsiktsmaskin och chefredaktör Mats Edman ska inte längre skriva sina åsiktstexter på tidningen sista sida.


Ämnen i artikeln:

Mats EdmanDagens Samhälle

Enligt Mats Edman ska han istället ägna sin tid åt att utveckla tidningen, sajten och det redaktionella innehållet.

– Utvecklingen kommer att kräva ganska mycket från min sida. Det tar mycket tid att vara en profilerad skribent och nu behöver jag lägga den tiden på annat operativt arbete, säger Mats Edman.

Till exempel ska Dagens Samhälle satsa mer på research- och databasjournalistik under nästa år och personalen ska utbildas i företagsekonomi och Excel.

I och med förändringarna breddar Dagens Samhälle målgruppen som tidigare omfattat kommuner och landsting. Nu ska tidningen även rikta sig mot, och bevaka, de företag som levererar produkter och tjänster till kommunerna.

På sista sidan får läsarna istället ta del av Åsa Mobergs och Stig-Björn Ljungrens åsikter. Deras krönikor har tidigare publicerats inne i tidningen.

Kan du avstå från att tycka?

– Det blir nog väldigt svårt att avstå från att ha åsikter, men jag får disciplinera mig lite grann.

Mats Edman räknar dock med att återkomma.

– Jag kommer tillbaka. Förmodligen håller jag på med förändringsfrågorna under 2013 så det är bara 45 nummer kvar.

Mats Edman har gjort sig känd som tyckare och har bland annat blivit uppmärksammad för ett inflekterat bråk med Dagens Nyheters chefredaktör Gunilla Herlitz efter Dagens Samhälles kritiska reportage om DN:s granskning av Carema och vårdskandalen. Mats Edman ansåg att det inte fanns någon sanning i granskningen och kallade den ”en medieskandal”.

Ni ägs ju av Sveriges Kommuner och Landsting – är det så att du har tvingats bort från tyckandet?

– Verkligen inte, det här är helt och hållet mitt eget beslut. Jag och Dagens Samhälle är inget språkrör för organisationen och vårt jobb är inte att representera SKL. Utan vi bedriver kvalitetsjournalistik och bevakar ämnen som ligger SKL nära, men man har mycket medvetet valt att hålla Dagens Samhälle på armlängds avstånd. Vi sitter inte ens i samma lokaler.

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Mats EdmanDagens Samhälle

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.