Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

Mats Edman bort från Dagens Samhälle

Publicerad: 7 mars 2016, 12:38
Uppdaterad: 29 mars 2016, 13:02

Den hårt kritiserade publishern Mats Edman slutar omedelbart. "Det är dags för Mats att lämna", säger styrelseordföranden Julia Branting.

Ämnen i artikeln:

Mats EdmanDagens Samhälle

EW

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se


Efter höstens medarbetaruppror står det nu klart att den kritiserade publishern Mats Edman får sluta på Dagens Samhälle.

"Styrelsen för Dagens Samhälle AB, som ägs av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), har träffat en överenskommelse med Mats Edman som innebär att han lämnar sin post som chefredaktör och vd", uppger Dagens Samhälle i ett pressmeddelande.

Mats Edman slutar omedelbart.

I slutet av förra året avslöjade tidningen Journalisten att åtta medarbetare hade skrivit under en misstroendeförklaring mot Mats Edman.

Flera av dem lämnade tidningen efter att konflikten blivit offentlig. Mats Edman har kritiserats för sitt ledarskap. Bland annat uppgav medarbetare som Journalisten pratade med att det förekom mobbning, att ledningen inte tog in synpunkter från personalen, samt att det fanns publicistisk kritik som inte hanteras.

Reportern Thord Eriksson var en av få som var öppet kritiska. Efter en intervju med tidningen journalisten stängdes han av från sin arbetsplats.

Julia Branting, styrelseordförande för Dagens Samhälle vill inte avslöja några detaljer om den överrenskommelse som ligger till grund för att Mats Edman nu slutar.

Hon uppger dock för Dagens Media att hans avgång inte har något med förra årets medarbetaruppror att göra.

– Mats har en framgångsrik tid bakom sig som chefredaktör för Dagens Samhälle, men nu var det dags för Mats att lämna. Styrelsen och Mats är överens, säger Julia Branting till Dagens Media.

På vems initiativ sker detta?

– Vi har gjort en överensekommelse och vi skiljs åt som vänner.

Hur ser överenskommelsen ut?

– Båda parter är överens och innehållet är inte offentligt.

Har det med höstens interna stridigheter att göra?

– Nej.

Ni har ju tidigare sagt att ni står bakom Mats Edman, vad har hänt?

– Mats Edman har en framgångsrik tid som chefredaktör bakom sig, men vi har valt att gå skilda vägar. Det är dags för Mats att lämna.

Dagens Media söker Mats Edman. Han har hittills inte återkommit, med undantag för ett mejl där han skriver att höstens konflikt inte på något sätt har med hans avgång att göra.

Tog stid mot ägardirektiv

Nyligen gick Mats Edman i en artikel i Resumé till storms mot ett förslag till nya ägardirektiv – något som Mats Edman tolkade som ett försök till politisk styrning av Dagens Samhälle.

– Det skulle inte förvåna mig om jag får sparken nu, sade han till Resumé.

Ägaren SKL förnekade dock att det fanns någon politisk agenda för Dagens Samhälle och pekade på att det förslag som Resumé tagit del av inte var något faktiskt beslutsunderlag.

Mats Edman tog över som chefredaktör på tidningen 2010. Dagens Samhälle nådde under 2015 rekordintäkter.

Rekryteringen av Mats Edmans efterträdare påbörjas nu. Under rekryteringsprocessen kliver webbchefen Anna Sönne in som chefredaktör. Försäljningschefen Staffan Hällerfors blir tillförordnad vd.

Mats Edmans avskedsbrev – ord för ord

Dagens Media har sökt Mats Edman för en kommentar kring hans avgång. Han har hittills inte återkommit.

På måndagsförmiddagen skickade han ett massmejl – där han berättar om sin syn på sina prestationer som publisher:

Bästa journalistkollegor!

Jag har idag lämnat mitt uppdrag som chefredaktör, ansvarig utgivare samt vd för Dagens Samhälle AB. Efter drygt fem år lämnar jag över till en ny ledning att ta nästa steg i utvecklingen utifrån den strategi som styrelsen har lagt fast.

Dagens Samhälle blev mitt fjärde turn-around-projekt som gått från kris till succé. De tre tidigare var Bonnier Finansinformation (SIX-systemet), Veckans Affärer och Appelberg Publishing.

Jag har varit med om att grunda Nyhetsbyrån Direkt och Ekonomi24.se. Bland mina arbetsgivare märks medieägare som Bonniers, Schibsted, MTG och Stampen.

Jag har fått förmånen att förkovra mig i företagsekonomi, affärsutveckling, ”big data” och digitala medier.

Dagens Samhälle slog all-time-high 2015. Debattsajten har gått från 6 000 till över 70 000 unika besökare i veckan på några få år. Läsarna älskar tidningen. Vår senaste varumärkesundersökning visar att DS varumärke är lika starkt som Dagens Industris.

Dagens Samhälle har gått emot strömmen i en tid som präglas av kris och likriktning. Och ute i Europa sveper obehagliga medievindar. Jag tänker på Polen, Ungern, Turkiet.

Allt detta känner jag stolthet över. Liksom att stå upp för en oberoende och konsekvensneutral journalistik av hög kvalitet. Redaktörer som vill vara omtyckta av makthavare blir, tack och lov, inte älskade av sina läsare och annonsörer.

Så, kära kollegor, glöm aldrig:

Publish and be damned!

Allt väl,

Mats Edman

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev