Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag03.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tidskrifter

Martin Gelin skriver bok om Google

Publicerad: 23 September 2014, 06:51
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:28

Ska granska storföretagen i Silicon Valley.


Sedan 2011 delar förlaget Natur & Kultur ut nio arbetsstipendier på 100 000 kronor till litterärt arbete.

I år går stipendiet bland annat till journalisten och författaren Martin Gelin, frilansande USA-korrespondent för Dagens Nyheter. Han får 100 000 kronor för att skriva en bok om storföretagen i Silicon Valley, däribland Google och Apple.

Martin Gelin vill skriva om hur företagen "fungerar och vad de egentligen vet om oss – trots att de har stor makt över våra liv".

En annan av Natur & Kulturs stipendiater är journalisten och författaren Ingrid Carlberg, Augustbelönad 2012 för "Det står ett rum här och väntar på dig..." och Raoul Wallenberg. Hon vill skriva om "hur pr och propaganda används för att forma den mediala 'sanningen'".

Övriga stipendiater är Natalie Gerami, Håkan Lahger, Lilian Edvall, Anders Rydell, Svante Isaksson, Annika Hamrud och Maria Zennström.

Natur & Kulturs stipendiater

• Natalie Gerami har arbetat för bland annat Läkare utan gränser, ECPAT och andra organisationer som engagerar sig i kampen mot barnsexhandel. Hon vill skriva en bok i ämnet. Har tidigare utkommit med boken Uppdrag Sudan – Min tid med Läkare utan gränser (Ordfront 2014).

• Håkan Lahger är författare och journalist och har skrivit en rad böcker, bland annat om proggen, Bob Dylan och Ulf Lundell. Han vill vandra i Stig Claessons spår när denna efter andra världskriget var med och byggde järnvägar i ett sönderslaget Europa. Arbetet blir samtidigt, genom en rad intervjuer, en kartläggning av en tid vars minne hotar att försvinna med de sista vittnena.

• Lilian Edvall är barnboksförfattare och har tidigare arbetat på Kamratposten. Hon vill skriva en barnbok som berättar om den verklighet som nyanlända barn ställs inför när de plötsligt ska ta del i en svensk vardag och skola.

• Martin Gelin är författare och journalist. Han är frilansande USA-korrespondent för DN. Gelin vill skriva om s storföretagen i Silicon Valley (Google, Apple m.fl.) som få vet hur de fungerar och vad de egentligen vet om oss – trots att de har stor makt över våra liv. Gelin har tidigare utgivit bland annat Det amerikanska löftet (Atlas 2009) och Den amerikanska högern (Natur & Kultur 2012).

• Ingrid Carlberg är journalist och författare och medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet. Hon var gästprofessor i praktisk journalistik vid Göteborgs universitet 2012–2013. Hon vill skriva om hur PR och propaganda används för att forma den mediala ”sanningen”. Carlberg har tidigare utgivit bland annat Pillret (Norstedts 2008) och belönades med Augustpriset för ”Det står ett rum här och väntar på dig...” Berättelsen om Raoul Wallenberg (Norstedts 2012).

• Anders Rydell är författare och chefredaktör för tidskriften Konstnären. Att nazisternas brände misshagliga böcker är välkänt, men att de också stal tusentals bibliotek över hela Europa är mindre känt. Böcker som bland annat skulle användas för att bygga upp ett nazistiskt elituniversitet. Om dessa bibliotek, deras ägares tragiska öden och de miljontals plundrade böcker som än idag saknas handlar Rydells arbete. Han har tidigare utgivit ett flertal böcker, däribland Plundrarna. Hur nazisterna stal Europas konstskatter (Ordfront 2013) som översatts till ett flertal språk.

• Svante Isaksson är journalist och författare med fokus på fördjupande samhällsjournalistik. Han vill berätta om folkhögskolan Brunnsviks uppgång och fall och om folkbildningens historia under 1900-talet. Olof Lagercrantz kallade Brunnsvik ”den svenska arbetarrörelsens fria universitet” och dess betydelse för folkbildningen och arbetarrörelsen var mycket stor fram till kraschen sommaren 2013. Svante Isaksson nominerades 2013 till fackföreningspressens pris ”Årets avslöjande” för sin artikelserie om Brunnsvik i Tidskriften Folkhögskolan. Hans reportagebok När staten stal marken (Ordvisor förlag 2001)nominerades till Guldspaden.

• Maria Zennström är författare och dotter till den legendariske kommunistiske skribenten och kritikern Per-Olov Zennström (1920–1977). Per-Olov Zennström spelade en betydande roll som kulturpolitisk tänkare, men har fallit i glömska. Maria Zennström skildrar pappans liv och tankevärld och jämför hans tid och berättarens nutid. Maria Zennström har tidigare utgivit bland annat romanen Katarinas sovjetiska upplevelser (Albert Bonniers Förlag 2001) samt Hur ser ett liv ut om man inte har tillräckligt med kärlek? (Albert Bonniers Förlag 2010).

• Annika Hamrud är författare och frilansjournalist. Efter många år av framgångar för mänskliga rättigheter för homosexuella, bisexuella och transpersoner har nu hatet blossat upp på olika håll i världen, ibland underblåst av evangeliska amerikanska grupper med stora ekonomiska resurser. Hamrud vill kartlägga och beskriva detta nya nätverk av homofoba strömningar och krafter och kommer att resa till Uganda för att följa de homofoba väckelsepredikanterna bakåt till USA. Hamrud är författare till Queerkids och deras föräldrar (Normal Förlag 2005) och Svensk, svenskare... ett reportage om Sverigedemokraterna (Optimal förlag 2010).

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.