onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

Martin Fredriksson anmäler Dagens Samhälle och Ola Sandstig: "Så mycket felaktigheter"

Publicerad: 19 mars 2015, 07:21
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:08

Granskningen av Researchgruppen som stoppades av Fokus har nu publicerats i Dagens Samhälle. Nu PO-anmäls tidningen av Martin Fredriksson.

Ämnen i artikeln:

Researchgruppen

DT

Dante Thomsen


Dagens Media har i flera artiklar berättat om det stoppade reportaget om Researchgruppen som Fokus valde att ställa.

Anledningen är att granskningen, enligt Fokus, inte höll för en faktagranskning.

Nu publiceras granskningen alltså av Dagens Samhälle.

Martin Fredriksson, tidigare medlem i Researchgruppen och en av huvudpersonerna i granskningen, berättar nu att han planerar att anmäla Dagens Samhälle till Pressombudsmannen.

– Ola Sandstig har inte ställt frågor kring de konkreta sakuppgifterna han tar upp i texten utan frågade generellt om min tid som politisk aktivist. Då var jag 17-23 år och det pratar jag om utförligt, säger Martin Fredriksson till Dagens Media.

Totalt finns det ett nytt citat av Martin Fredriksson i texten om Researchgruppen men Martin Fredriksson, som i dag uppger att han i dag inte är medlem i Researchgruppen, har själv laddat upp hela intervjun.

– Det är så mycket felaktigheter i texten. Jag har också gjort en anmälan till Yrkesetiska nämnden eftersom att Ola Sandstig vägrade berätta var texten skulle publiceras. PO-anmälan gör jag för att bemöta uppgifterna i texten, säger han och fortsätter:

– Det blir dessutom väldigt platt, opersonligt och inte särskilt intressant när jag bara får ett talstreck. Det blir läsarna lidande av tror jag.

Vilka felaktigheter anser du att texten innehåller?

– Bland annat nämner han inte att jag friades från mordbranden på McDonalds ( det framgår dock av texten att åtalet ogillades, reds anm.) . Man får också intrycket av att jag var med i AFA 2006 vilket jag inte var och det berättade jag för honom.

– Men det allvarligaste är att Ayman Osman hängs ut som medlem i Researchgruppen när han aldrig har varit med. Det berättade Mathias Wåg ingående om när han intervjuades och vi har massor av dokumentation som styrker att han inte var medlem.

Enligt Martin Fredriksson var det uppgifterna om Ayman Osman som var anledningen till att Fokus ställde grävet.

Ayman Osman har tidigare suttit i Seppuku Medias styrelse. Seppuku Media är den ekonomiska förening som driver Researchgruppen. Ayman Osman gick dock ur styrelsen i mars förra året, vilket nämns i en fotnot i texten.

– Seppuku Media började som en frilansförening 2007 och 2009 bildades Researchgruppen. Åren efter började Researchgruppen använda föreningen mer. Att Ayman inte plockades bort ur styrelsen var ett misstag och det har Mathias Wåg också förklarat.

Tål Researchgruppen inte en granskning?

– Jag kan bara tala för mig själv men jag ställer upp på alla intervjuer. Jag hade en intervju inbokad med Fokus och pratade med Ola Sandstig i 40 minuter. Mathias ställde också upp på en intervju.

I samband med att "Uppdrag Granskning"-avsnittet "Det goda våldet" bad programmets ansvarige utgivare om ursäkt för ett uttalande som Ola Sandstig fällt om Researchgruppen och dess kopplingar till AFA.

– Jag har försökt fråga honom om han är revanschdriven för då kan jag förhålla mig till honom på ett annat sätt men nu upplever jag att jag har fått svar på den frågan. Och det är väl okej, han får driva vilken tes han vill.

Vad tycker du om granskningen nu när den publicerats?

– Jag tål en granskning, det får man göra och det är inget mer med det. Jag tycker mest synd om Ayman som blir uthängd för något han inte varit delaktig i. Resten vill jag ta med PO, säger Martin Fredriksson och tillägger:

– Jag har alltid varit öppen med min bakgrund, att jag har varit ligist. Jag förstår att det kommer förfölja mig hela livet, det är bara så det är. Jag önskar bara att jag fick bemöta det också.

HÄR SVARAR OLA SANDSTIG PÅ KRITIKEN:

LÄS ÄVEN:

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev