Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

Magasins-vd åtalad för omställningsstödsbrott

Publicerad: 19 maj 2021, 12:00

Enligt kammaråklagare Gustav Nyström har vd:n uppgett felaktiga uppgifter i sin ansökan.

Foto: Pixabay

En vd på ett känt magasin har lämnat felaktiga ekonomiska uppgifter i sin omställningsansökan. Åklagare yrkar på att tidningen ska böta 50 000 kronor på grund av detta.


Ämnen i artikeln:

Skatteverket

En magasins-vd har åtalats för omställningsstödsbrott. Bakgrunden är att hen har lämnat missvisande uppgifter om bolagets ekonomi i ansökan om omställningsstöd våren 2020. 

”[NN] har i bolagets ansökan om omställningsstöd för mars-april 2020 uppsåtligen eller i andra hand av grov oaktsamhet lämnat oriktiga uppgifter till Skatteverket genom att uppge att bolaget inte var ett s.k. företag i svårigheter och att det inte hade förbrukat mer än halva sitt aktiekapital”, står det i den stämningsansökan som Dagens Media har tagit del av. 

Uppgifterna kunde ha lett till att omkring 24 000 kronor felaktigt delades ut i form av omställningsstöd (magasinet fick avslag på ansökan och några pengar delades aldrig ut). 

– När Skatteverket tog emot ansökan upptäckte de att bolaget visst hade det (förbrukat mer än halva aktiekapitalet reds. anm.) och då har de inte haft rätt till stöd. Så det handlar helt enkelt om att de uppgett felaktiga uppgifter i sin ansökan, säger kammaråklagare Gustav Nyström som är den som har väckt åtal, till Dagens Media.

Kammaråklagaren yrkar därför på att bolaget ska straffas med en företagsbot på 50 000 kronor, utöver straffet för företrädaren vid en fällande dom. 

I förhör med vd:n förnekar hen brott och uppsåt:

”Om jag gjort något galet så är det inget jag gjort med flit”, säger hen i förhör. 

Dagens Media har varit i kontakt med vd:n som inte vill ge någon ytterligare kommentar kring saken.

Det som sker härnäst är att tingsrätten kallar till förhandling. Gustav Nyström uppskattar att detta inte kommer att ske förrän någon gång till hösten eller vintern. 

Uppdatering: I oktober ogillades åtalet mot vd:n då tingsrätten gjort bedömningen att ”det inte är ställt utom rimligt rimligt tvivel att NN begått något brott i samband med ansökan om omställningsstöd”. 

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Skatteverket

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev