Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

Ljud & Bild plagierad – hotar med advokater

Publicerad: 18 juni 2015, 11:52
Uppdaterad: 6 december 2015, 11:57

Tidningen Ljud & Bilds medarbetare får vackert se på när deras material kopieras av en engelskspråkig sajt.


Sajten Soundvisionreview.com har hårda restriktioner på hur dess material får användas.

”Allt innehåll på sajten skyddas av internationella upphovsrätts- och copyrightlagar … Du får inte ändra, kopiera, reproducera, ladda upp, posta, sända eller på något sätt distribuera materialet på sajten”, står det på sajten.

Men personerna bakom Soundvisionreview.com lever inte som de lär. I alla fall inte om man ska tro den svenska tidningen Ljud & Bild.

Medarbetare på tidningen har blivit uppmärksammade av läsare på att Ljud & Bilds produkttester kopieras och översätts rakt av – och publiceras på Soundvisionreview.com.

– Det känns jättetråkigt efter allt arbete som vi lägger ned på att hitta rätt produkter, göra tester och skriva om dem. Testerna är uppenbart stulna, i stort sett ord för ord, och översatta via Google translate, säger Jonas Ekelund, redaktör för svenska Ljud & Bild.

Tidningen har förgäves försökt att kontakta sajten för att få bort plagiaten. Men utan framgång. Jonas Ekelund säger att han inte varit med om något liknande tidigare.

– Det känns trist att de snyltar. Nu får vi antingen gå den tekniska vägen och försöka kontakta webbhotellet bakom sajten, eller gå den juridiska vägen. Men det är svårt när man inte vet vem man ska skicka advokaterna på, säger han.

Soundvisionreview.com har i dagsläget svenska annonsörer som IF och SAS, troligen via annonsnätverk. Enligt Jonas Ekelund handlar det om ett flertal produkttester som kopierats av Soundvisionreview.com.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.