tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

Lars-Johan Jarnheimer lämnar Egmont

Publicerad: 8 mars 2023, 08:55

Merete Eldrup tar över styrelseposten efter Lars-Johan Jarnheimer.

Foto: Telia

Lars-Johan Jarnheimer lämnar rollen som styrelseordförande efter hela 12 år på Egmont.

Ämnen i artikeln:

EgmontTeliaNyheter

Hanna Frick

hanna.frick@dagensmedia.se


Lars-Johan Jarnheimer har suttit med i danska Egmonts styrelse i 12 år. Nu står det klart att han lämnar rollen som styrelseordförande. 

LÄS ÄVEN: Vinsttapp för danska Egmont

Hans ersättare är Merete Eldrup som alltså går in som styrelseordförande i Egmont Fonden och Egmont International Holding A/S. Merete Eldrup har varit en del av styrelsen sedan 2020 och har bland annat varit direktör för JP/Politikens Hus samt vd för TV 2 i Danmark.

– Jag ser fram emot uppgiften att vara ordförande för Egmont. Genom mina många år i mediebranschen har jag lärt känna Egmont som en välskött, internationell mediekoncern med nordiska rötter. Under de senaste åren har jag som vice ordförande noga följt utvecklingen av Egmonts ambitiösa tillväxtstrategi, som omfattar ett antal affärsområden. Jag värdesätter Egmonts dubbla syfte som kommersiell stiftelse: att utveckla moderna medier och stödja barn och ungdomar i svåra livssituationer, säger Merete Eldrup, i ett pressmeddelande. 

Samtidigt har Rebekka Glasser Herlofsen valts in som ny styrelseledamot i Egmont. Hon har en bakgrund inom bank- och industrisektorn. Hon har bland annat varit finansdirektör för Norwegian Energi Company, Torvald Klaveness Group och Wallenius Willhelmsen.

I samband med styrelseförändringarna har även Per Bank, vd för Salling Group, utsetts till vice ordförande för Egmont. 

Lars-Johan Jarnheimer har även agerat ordförande i Telia Companys styrelse sedan 2019. Att han under samma period varit styrelseordförande för Telia samt Egmont har ifrågasatts av bland andra Jan Scherman med anledning av en tv-konflikt i Norge för ett par år sedan. Danska mediebolaget Egmont äger nämligen norska kommersiella tv-kanalen TV2. 2020 låg tv-kanalen i konflikt med tv-distributören Get som ägs av Telia.

”Det kallas på vanlig bonnsvenska för att sitta på två stolar. Sedan en tid tillbaka har 1 miljon norska tv-abonnenter ingen tv-bild från TV2 då Jarnheimer inte kan komma överens med Jarnheimer om ersättning för att få sända TV2”, skrev Jan Scherman då i en analys i Dagens Media

Egmonts nya styrelse består av:

■ Ordförande Merete Eldrup
■ Vice ordförande Per Bank
■ Martin Enderle,
■ Christian Wegner
■ Josh Bottomley
■ Rebekka Glasser Herlofsen
■ Arbetstagarrepresentanterna: Anna von Lowzow, Peder Høggild och Jesper Lyders Andersen.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev