Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag28.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tidskrifter

Kvinnorna dominerar Shortcuts uppstickarlista

Publicerad: 3 December 2015, 08:36
Uppdaterad: 8 December 2015, 21:14

Shortcut listar 100 personer under 40 år som sticker ut – och upp.


Ämnen i artikeln:

Alice Teodorescu

I dag presenterar Shortcut, för 14:e året i rad årets uppstickare – en lista på 100 personer under 40 år. I toppen av listan är det kvinnorna som dominerar.

– Jag tycker att det är riktigt roligt och rättvist att kvinnorna äger uppstickarlistan i år, inte minst då en ny studie visar att kvinnor fortfarande är underrepresenterade i svenska medier – trots en ökad jämställdhet i resten av samhället. Och årets top-tre uppstickare har ägt både den feministiska och politiska debatten och startat en framgångsrik startup, så de är mycket värdiga vinnare, säger Sara Thun, chefredaktör på Shortcut och en av medlemmarna i uppstickarjuryn, i ett pressmeddelande.

Uppstickarlistan toppas i år av Zara Larsson, den 17-åriga artisten som är en av Sveriges starkaste röster – både på topplistorna och i jämställdhetsdebatten. På andra plats kommer Kristdemokraternas partiledare, Ebba Busch Thor, och på tredje plats hittar vi Elina Berglund, entreprenören bakom appen Natural Cycles.

Med på listan finns även Alice Teodorescu, Olle Aronsson, Alexandra Bring och Martin Schibbye.

För att få komma med på uppstickarlistan finns det tre kriterier: dels ska man ha uppnått något under det senaste året som sticker ut och påverkar andra, dels vara en visionär och innovatör som hittar oväntade vägar och ser chanser där inga andra gör det, dels ha potential att spela en framträdande roll i framtiden och att inspirera andra. Listan gäller dessutom endast de som är under 40 år.

Uppstickarlistans jury:

Billy Ekblom, webbredaktör på Shortcut

Emanuel Karlsten, programledare, fristående journalist och rådgivare

Amanda Lundeteg, vd för AllBright

Annika Reimertz, produktchef på Shortcut

Sara Thun, chefredaktör på Shortcut

Hela listan tillsammans med juryns motiveringar:

1. Zara Larsson, 17 år, artist

Årets Uppstickare är en av Sveriges starkaste röster – både på topp­listorna och i jämställdhetsdebatten. Hon är en feministisk förebild som äger sociala medier, och vågar provocera och argumentera trots ständigt hat och hot.

2. Ebba Busch Thor, 28 år, partiledare, Krist­demo­kraterna

Hon är inte bara Kristdemokraternas nya och yngsta partiledare. Ebba Busch Thor har verkligen tagit plats i ramp­ljuset ­under året och väckt debatt såväl genom att vinna tittarnas hjärtan i partiledaredebatt som att beröra och uppröra genom att stå som ansvarig för den slopade decemberöverenskommelsen.

3. Elina Berglund, 32 år, entreprenör

I dag är Elina inte bara ett matematiskt snille och partikelfysiker som var med och upptäckte Higgspartikeln. Hon är dessutom känd för appen Natural Cycles som hjälper kvinnor hålla koll på sin menscykel – helt utan hormoner. 

4. Seinabo Sey, 26 år, sångerska

Välförtjänt vinnare av priset Årets ­nykomlig på grammisgalan. Första fullängds­albumet Pretend släpptes i oktober. Var dessutom en av årets sommar­pratare i P1 och har bland annat varit med i tv-programmet Jills Veranda på SVT1.

5. John Guidetti, 23 år, fotbollsspelare

Det karismatiska stjärnskottet som ledde U21-landslaget till guld. Med barndomsår tillbringade i både Sverige och Kenya verkar Guidetti fått det bästa av två världar, särskilt när det gäller fotboll.

6. Alice Teodorescu, 31 år, opinionsbildare

Det är andra gången Alice Teodorescu ­tar plats på uppstickarlistan. I år mäktigare än någonsin i rollen som ny politisk chef­redaktör för GP. Teodorescu har under många år lett både debatter och diskus­sioner i alla typer av medier, ofta med ­fokus på individens frihet.

7. Vahid Toosi och Hamid Toosi, 30 respektive 34 år, entreprenörer

Lanserade hörlurarna Pugz på Kickstarter. Backningen gick rekord­fort och i dag ­ligger entreprenörerna bakom Sveriges mest framgångsrika crowdfundingprojekt. Vi väntar spänt på nästa projekt.

8. Fanna Ndow Norrby, 25 år, författare och sociala medier-profil

Startade @svartkvinna och har i skrivande stund mer än 33 000 följare på Instagram. Bokaktuell med Svart kvinna. Boken handlar bland annat om vardags­rasism, ojämlikhet och egna erfarenheter.

9. Stina Nilsson, 21 år, längdskidåkare

Ung skidhjälte och en riktig pallplatsjagare som tog Sverige med storm när hon deltog i VM i Falun tidigare i år och spurtade hem ett silver i stafetten. Har hittills vunnit fyra internationella medaljer som senior, varav ett brons under vinter-OS i Sotji. 

10. Pranav Kosuri, Joacim Westlund och Amir Sharifat, 27, 27, 26 år, entreprenörer

Entrepenörstrion som tog ­klivet in i ramp­ljuset med Flic, en trådlös genvägsknapp som du kan koppla till mobilen.­ Flic är nu en internationellt känd produkt och succén är ett faktum.

11. Lawen Mohtadi, 36 år, journalist

Skrivit flera böcker, bland ­annat den ­hyllade boken om Katarina Taikon, som kämpade för romers rättigheter. ­I år har boken filmatiserats och Mohtadi själv har varit med och regisserat.

12. Olle Aronsson, 29 år, entreprenör och journalist

Grundade tillsammans med Stefan Lundell den teknik- och startup­fokuserade nyhets­sajten Breakit, som snabbt blivit ett måste för både före­tag och intresserade privat­personer.

13. Jonathan Ortheden, 21 år, webbentreprenör

Teknikgeniet som ­irriterar Snapchat och ­i hemlighet var med och utvecklade Apple Watch. Har gjort internationell succé med sina appar och fått ­stipendium från Apple två år i rad. Höll sin första TedX-föreläsning ­under november i Boston.

14. Peder Bonnier, 35 år, webbentreprenör

Var med och skapade KIT, en nyhetssajt om det moderna Sverige. Sajten har snabbt fått många besökare och har nu en lojal skara läsare. En jordnära, annorlunda skildring av nyheter.

15. F19-Landslaget, Fotbollsspelare

Sveriges U19-tjejer vann guld i U19-EM. Ett lag med talanger som alla har en ljus framtid.

16. Clara Henry, 21 år, Youtubeprofil

Komikern, bloggaren och Youtube-älsklingen Clara Henry är fantastisk alla år, men just i år släppte hon den hyllade boken "Ja, jag har mens, hurså?". 

17. Susanne Najafi och Emad Zand, 34 respektive 31 år, entreprenörer

Står bakom en av årets största in­satser för flyktingar, Refugee Air: Let them fly. Arbetar huvudsakligen ideellt och har i år visat exempel på hur man kan förändra världen. 

18. David Sandberg, 29 år, manusförfattare

Skaparen av Kung Fury, den crowdfundade filmen om hjälten Kung Fury som reser tillbaka i tiden för att stoppa kung-fu mästaren Adolf Hitler. Need we say more?

19. Manfred Erlandsson, 16 år, Youtubeprofil

Är med sina humoristiska Youtubeklipp en av Sveriges stor­heter på sociala ­medier, särskilt bland de yngre genera­tionerna.

20. Clara Bodén, 32 år, filmskapare

Guldbaggenominerad för sin film Lgh+bil+ allt­ jag har och äger. In­spelad i Jämtland och reflekterar över Sveriges snabba urbanisering, geografisk ­tillhörighet och om utflyttade unga människor bör flytta tillbaka till sina hembygder.

21. Kiril Trajkovski och Olle Lindén, Båda 36 år, entreprenörer

Två av de tre grundarna bakom företaget Epickal, som skapat de trådlösa bluetoothhörlurarna Earin. Drog in nästan en miljon pund på crowdfundingkampanjen för att skapa hörlurarna.

22. Sofia Appelgren 32 år, vd

Grundare av Mitt liv som ­hjälper akademiker med utländsk bakgrund att få kvalificerade arbeten i Sverige.

23. Giorgi Rostiashvili, 31 år, designer

Hyllad och omtalad designer som gjorde debut under Fashion week Stockholm S/S 2016 i augusti. Årets ­vinnare av Elle:s och H&M:s nykomlings­stipendium.

24. Little Jinder, 27 år, artist

Vann en grammis för Årets pop. I somras släppte hon singeln Sommarnatt och var med på bland annat Way out west. Årets nykomling!

25. Daniel Frank, 21 år, Instagramprofil

Uppsalabon bakom Men with Class, troligen Sveriges mest ­populära Instagram­konto om mode för män.

26. Daniel Redgert, 24 år, PR-konsult

Stjärnskottet som tagit branschen med storm. Opinionsbildare och medieprofil. Skriver bland annat för Expressen och är en del av Perfect Day Media.

27. Louise Lindblad, 24 år, rymdingenjör

Med på VA:s lista om ­nytänkare. Rymd­ingenjör som vid 22 års ålder fick en utbildningsplats vid Nasas Inter­national Space University. Sveriges representant i Space Generation Advi­sory Council och ­ingenjör på ­portugisiska Tekever.

28. Johanna ”Jonielol” Nordström, 20 år, twittrare

Västeråstwittrare som är omåttligt populär med över 62 000 följare. Har dessutom spelat in musik, Mellan han och hon är den kändaste låten. 

29. Aron Anderson, 27 år, äventyrare

Bland meriterna finns bestigningar av Kebnekaise och en simtur över Ålands hav för att samla in pengar som ambassadör för Barncancer­fonden. 

30. Thomas Sjögren, 23 år, kock

Kulinariskt geni som är en av de yngsta vinnarna av Årets Kock. En bra grund ­leder till en ännu bättre gryta, kanske Michelin­stjärnor är nästa rätt på menyn?

31. Sabina Ddumba, 21 årSveriges nya soulstjärna som i år släppt singlarna Not too young och Effortless, samt spelat på Grammis­galan.

32. Mariam Moufid, 23 årInstagramstjärna som med kontot @hijabmuslim förser över 360 000 följare med modeinspiration för muslimer.

33. Sara Abdollahi, 34 årChefredaktör för tidskriften Författaren sedan februari i år. Även initiativtagare till plattformen Kultwatch.

34. Ida Lemoine, 30 år, Kajsa Lindström, 27 år, Linda Lindström, 27 år och Marie Björnstjerna, 32 årUtgör nystartade byrån Beteendelabbet som ska knuffa näringslivet i rätt riktning.

35. Jimmy Adebisi Larsson, 30 årEn av våra starkaste antirastiska röster vars debattartiklar hos bland andra Dagens ETC och Dagens Arena fått stor viral spridning i år.

36. Andres Sehr, 35 år, Per-Olof Jernberg, 36 år och Yashar Moradbakhti, 36 årSpotify-veteraner som har skapat språkappen Lingio, med särskilda funktioner för att hjälpa nyanlända att lära sig svenska.

37. Dan Song, 38 år, Jakob Johansson, 29 år och Kai Hübner, 37 årHar med sin startup Gleechi utvecklat en prisad, unik mjukvara för att enkelt kunna animera händer.

38. Camilla Ljunggren, 32 år och Veronica Ericson Lakso, 25 årDriver organisationen Business Challenge som i år har startat upp ett omvänt mentorskapsprogram, där unga entreprenörer är mentorer åt seniora ledare i näringslivet.

39. Ellinor Ekström och Sophie Lokko, båda 23 årDe kreativa hjärnorna bakom Guldvågen, ett nytt pris för att uppmärksamma de mest jämställda kommunikationsbyråerna i landet.

40. Adam Momodou ”Adam Tensta” Eriksson Taal, 32 årGjorde en uppmärksammad sorti från Nyhetsmorgon i protest mot att TV4 haft Louise Andersson.

41. Semanur Taskin, 22 årGrön ungdom-företrädare och initiativtagare till Refugees welcome-­manifestation i Stock­holm där ­­1­5 000 personer, inklusive statsministern, deltog.

42. Lovisa Levin, 27 år, Rosalyn Knapp, 26 år och Sanna Nilsson, 26 årCodarica-grundarna har gjort succé med sina appar som lär barn att koda. Efter acceleratorprogram hos både Disney och Bonnier har de ­tagit in kapital och nu i december släpps en ny app.

43. Hala Mohammed, 29 årOrdförande för Röda korsets ungdomsförbund som i år valdes om på ytterligare två år, och är en av de personer som har citerats mest i media under flyktingkrisen.

44. Henrik Johansson, 33 årTrots ständiga hot jobbar Henrik och resten av Inte rasist, men…-redaktionen ihärdigt vidare med att avslöja Sverigedemokraters hat och rasism på nätet.

45. Hjalmar Nilsonne, 29 årGrundare av startupen Watty, som nu har tagit in riskkapital för att ta sin lösning för energibesparingar i hemmet till marknaden.

46. Sam Manaberi, 34 årSocial entreprenör som med sin startup Trine crowdfundar pengar till solenergiprojekt i utvecklingsländer.

47. Therese Lindgren, 28 årPrisad som Årets youtuber 2015 för sina populära smink- och skönhetsvideor, men är även en viktig röst för att få fler att våga prata om panik­ångest.

48. Caroline Engvall, 37 årJournalist och författare som lyfter oerhört viktiga ämnen – nu senast i boken Virtuell våldtäkt – om unga och sexbilder på nätet.

49. Sarah Sjöström, 22 årSupersimmerskan tar plats på uppstickarlistan för andra året i rad. Denna gång för VM-succén i Kazan;­ ett världsrekord, två guld, två silver och ett brons.

50. Josef Wernersson, 19 år, Kieron Soames, 18 år och Zacharias Nordström, 19 årEfter vinsten i Robot-SM i våras kammade Jönköpingstrion även hem en femteplats i grenen Rescue Line under VM i Hefei, Kina.

51. Sofie Lindblom, 26 årIT-stjärna som tagit sig an tre tunga uppdrag i år; Innovation Manager på Spotify, styrelseledamot i Silicon Vikings och styrelseledamot i Womengineer.

52. Ida Björnstad, 29 årTV4-profil och hjärnan bakom till #geborttillsport, ett initiativ för att ge fler barn och ungdomar möjlighet att idrotta.

53. Anas Hsissen, 31 årEntreprenör och grundare av Flexibla människor bemanning, med målet att få mångfald på arbetsmarknaden. Även vinnare av Kompassrosen 2015.

54. Lina Jorheden, 32 årIndustrijätten Atlas Copcos landschef i Östafrika. Utsedd till Framtidens kvinnliga ledare 2015 av Ledarna.

55. Alexander Ernstberger,­ 29 årVd och medgrundare av Allra, som erbjuder tjänster för privatekonomisk trygghet och sedan starten har vuxit till en av branschens största aktörer. Utsedd till Årets unga entreprenör 2015.

56. Martin Wahlund, 39 årGrundare och vd för spelföre­taget Fatshark som släppte självfinansierade Warhammer: End Times – Vermintide i oktober, och sålde över 300 000 exemplar på två veckor.

57. Emma Arnesson, 27 årEldsjäl bakom integrationsprojektet Hej främling som ska få nyanlända att trivas i Jämtland. Emma har tagit emot pris av kungen och i början av 2016 visas en dokumentärserie i SVT om just Hej främling.

58. Martina Elm, 28 årStartup-stjärna som är initiativtagare till flera hackathons och medgrundare till Confetti, ett verktyg för snygga eventsajter.

59. Alan Mamedi och Nami Zarringhalam, båda 31 årDuon bakom den hyllade appen Truecaller, med över 100 miljoner användare världen över.

60. Ahmed Abdirahman, 29 årGrundare och ordförande för The Global Village, en förening i Järva­området som arbetar med frågor som integration, demokrati och mångfald.

61. Siavosh Derakhti, 24 årSocial entreprenör och föreläsare som grundat nätverket Unga mot anti­semitism och främlingsfientlighet.

62. Maxida Märak, 27 årArtist som blandar jojk med hiphop, samtidigt som hon är aktivist med ett brinnande engagemang för samers rättigheter och feminism.

63. Olivia Gyllenhammar, 17 år och Sara Haraldsson, 26 årFörfattare till boken Stress och motståndskraft.

64. Isabelle Olsson, 32 årSom huvuddesigner för Google Glass har hon en nyckelroll på ett av världens hetaste IT-bolag.

65. Emma Westas Rödin och Siri Grenholm, båda 20 årGrundare av Pillerpodden med syftet att sprida en förändrad, normaliserad och vidgad bild av psykisk ohälsa.

66. Frida Wadsby, 28 årInitiativtagare till att starta en svensk variant av organisationen SheSays, som lyfter kompetenta kvinnor inom marknadsföringsbranschen, framför allt genom mentorskap och föreläsningar.

67. Dana Pourkomeylian, 21 årStyrelseledamot i Sveriges ungdomsråd och hjärnan bakom tankesmedjan Utopi (Unga för Tolerant Opartisk Politisk Interaktion).

68. Simon Strand, 25 årPr-profil som syns överallt och ­snart naglat sig fast på samtliga branschlistor över samtidens och framtidens mäktigaste.

69. Tove ”Tove Lo” Nilsson, 28 årArtist och låtskrivare som slagit både hemma i Sverige och internationellt. Stor vinnare både på Grammisgalan och Musik­förläggarnas pris i år.

70. Jennie Strand, 34 årStartat det ideella projektet För ­barn mot cancer som har dragit in över 900 000 kronor till Barn­cancer­fonden.

71. Amir Halim och Toni-Prince Tvrtkovic, båda 17 årLigger bakom humorkontot @sprakföralla som gjort succé på Instagram, och som i skrivande stund har drygt 175 000 följare.

72. Philip Haglund, 28 årFotbollsspelare som ligger bakom startupen Barnpengar. I år lanserade de appen Veckopengen som ska hjälpa barn och föräldrar att hålla koll på ekonomin.

73. Olga Stern, 30 årSystemutvecklare som har skapat Genews.io, en tjänst som mäter hur könsfördelningen ser ut i svenska medier.

74. Vian Tahir, 32 årEtt av ansiktena utåt för projektet Nätaktivisterna som jobbar för att uppmuntra och stötta unga i att vara antirasistiska aktörer på nätet.

75. Roland Paulsen, 33 årDoktor i sociologi och samhälls­kritiker som med böcker och i debatter driver tesen att vi jobbar för mycket i onödan. Har i år bland annat prisats för sin bok Vi bara lyder – en berättelse om Arbetsförmedlingen.

76. Andrev Walden, 39 årUppmärksammad krönikör på bland annat Café som lyfter aktuella händelser genom oväntade och ofta humoristiska vinklar.

77. Sissela Benn, 35 årKomiker som länge varit i ropet men som i år berört och upprört mer än någonsin genom sin medverkan i Melodifestivalen.

78. Philip Axelsson, 25 årLigger bakom Studentapan.se, en köp-säljtjänst för begagnad studentlitteratur.

79. Negin Azimi, 17 årFöreläser om att bryta normer, och var tidigare i år med på VA:s lista över ”20 under 20 som ger dig prestationsångest”, framför allt för att hon 2014 blev världens yngsta TEDx-arrangör.

80. Ida Sjöstedt, 39 årDesigner som inte bara har fått mode­bloggarna att älska spetsar och glitter – när Sofia Hellqvist sa ja till prins Carl Philip i somras bar hon en klänning designad av Sjöstedt.

81. Fredrik Strömsten, Ludvig Persson Lejon och Mattia Tosti, alla 27 årGrundare av tjänsten Qasa, som förenklar och försäkrar andrahandsuthyrning. Hemnet blev ­delägare i tjänsten i år.

82. Måns Zelmerlöw, 29 år”Månstersuccé!” och ”Vilken hjälte!” jublade svenska medier efter att Lundapågen sjungit hem vinsten i Eurovision Song Contest 2015 med Heroes.

83. Magnus Nilsson, 32 årDriver den hyllade restaurangen Fäviken i Jämtland som bland annat serverar nyskapande mat som lavar och rått kohjärta. Ska i december öppna en korvkiosk i Stockholm, och pratade om matfrossa och ­matkultur i sitt hyllade sommar­prat tidigare i år.

84. Martin Schibbye, 35 årJournalist som var med och grundade Blank Spot Project, en läsar­finansierad sajt för kvalificerad utrikes­journalistik, i början av året.

85. Frida Söderlund, 24 årAnsiktet utåt för Aftonbladets ungdomssatsning Boom. En webb-tvkanal som bland annat bevakar kändisar och konserter.

86. Carl Pei, 25 årEntreprenör och medgrundare till mobilföretaget OnePlus, som gör succé runt om i världen med sina androidtelefoner.

87. Maher Zain, 34 årSångare, låtskrivare och producent som gjort succé i flera muslimska länder. Det vittnar inte minst hans följarskala på Instagram om som i skrivande stund ligger på 1,4 miljoner följare.

88. Hela fotbollslaget Dalkurd FFDalkurd har dominerat division 1 hela 2015 och blev i oktober klart för superettan 2016. Laget har dessutom ett gigantiskt stöd i sociala medier.

89. Mikael Robertsson, 39 år och Olov Lindberg, 38 årLigger bakom tjänsten Flightradar 24 som gör det möjligt för vem som helst att få veta var ett flygplan befinner sig runt om i världen. Har i år fortsätta sitt fälttåg över världen och ökat täckningen för apparna.

90. Carl Déman, 23 årGöteborgare som blivit rikskänd för sin parodi av den fiktiva karaktären Johan Falk. Youtubeklippen har spridits som en löpeld i sociala medier.

91. Arash Gilan, 30 årAktiv föreläsare och profil inom sälj och digital marknadsföring tillika vice vd på det snabbväxande Viva media group som är en av Nordens största rådgivare inom digitala kanaler.

92. Adam Mikkelsen, 26 år och Aris Kourkakis, 25 årGrundarna av Wheelys Café, ett ekologiskt cykelkafé.

93. David Sundin, 39 årArla, Hyundai, Hemfrid, Mobilbet… Komikern David Sundin har blivit en slags generisk reklamfigur som syns överallt. Just det, vi glömde alla stand up-scener, tv-program och galor.

94. Alexandra Bring, 25 årTräningsprofil med över 600 000 följare på Instagram som värvats till TV4:s nya talangnätverk ENT.

95. Albin Pettersson, 26 år, Gustaf Spetz, 33 år, Hannes Krantz, 26 år, Olle Tholén, 27 år och Rasmus Råsmark, 29 årEfter sina kortfilmssuccér på Youtube har filmkollektivet Crazy Pictures nu gjort en crowdfunding-kampanj för att spela in sin första långfilm, Den blomstertid nu kommer.

96. Hanna @upfrombelow, 24 årMed ordvitsar och klockrena tolkningar av gamla oljemålningar är denna halvt anonyma 24-åring ett av Twitters bästa original. Bloggar även på Nöjesguiden.

97. Daniel ”Danne” Beijner, 34 år och Anders ”Bleckan” Bleckhorns, 35 årI somras öppnade Salong Betong-grundarna världens första tatueringsstudio på en flygplats. Tillhållet är terminal 5 på Arlanda.

98. Simon Stålenhag, 31 årIllustratör som har gjort viral succé med bilder där svensk 80-talsförort möter sci-fi. Genom crowdfunding har hans bok Ur varselklotet nu släppts på engelska som Tales from the Loop – och världen jublar!

99. Kristina Schultz, 32 årKritiserar hemmet som livsstils­markör med sitt examensarbete 100 dagar av behov och begär på Konstfack.

100. Tova Helgesson, 16 årYoutube-stjärna från skånska Käv­linge som får flera hundratusen visningar på varje klipp hon lägger upp.

Frida Nygren

frida.nygren@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Alice Teodorescu

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.