Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag21.02.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tidskrifter

"Krisen var uppenbarligen ett missförstånd"

Publicerad: 21 Februari 2017, 12:48
Uppdaterad: 23 Februari 2017, 07:56

Med anledning av Bonnier Tidskrifters "jubelbild" som fått frilansare att gå i taket har Frilans Riks skrivet ett öppet brev till förlaget. "Krisen har uppenbarligen varit ett missförstånd. Vinsten är ju 64 miljoner", skriver organisationen i ett öppet brev.


Ämnen i artikeln:

Bonnier Tidskrifter

I förra veckan riktades massiv kritik mot Bonnier Tidskrifter efter att förlaget publicerat en bild på Facebook där de firar 2016 vinstresultat, något som Dagens Media tidigare rapporterat om.

Flera frilansjournalister skrev i kommentarsfältet att vinsten är ett resultat av sjunkande frilansarvoden och skeva frilanskontrakt som innebär att journalisten ger förlaget rätt att publicera en text på flera olika kanaler under obegränsad tid.

"Det här är så osmakligt att det nästan är skrattretande - om det inte vore så bedrövligt. Skäms ni inte?", skriver en i kommentarsfältet apropå att Bonnier Tidskrifter jublar över vinsten.

Nu riktar även Frilans Riks, som är ett distrikt inom Journalistförbundet som organiserar frilansjournalister, skarp kritik mot Bonnier Tidskrifter i ett öppet brev.

"Vi har tidigare hört att läget är akut, att det är kris och att det går jättedåligt och att det var därför vi frilansjournalister har varit tvungna att offra oss och gå med på sämre villkor. Men allt var tydligen en kommunikationsmiss från er sida", skriver Frilans Riks och fortsätter:

"Som vi tolkar era glada miner på den bild på er Facebooksida där ni firar den goda vinsten för 2016, har krisen uppenbarligen varit ett missförstånd. Vinsten är ju 64 miljoner."

Vidare ger Frilans Riks ett antal förslag på vad Bonnier Tidskrifter kan göra för att öka frilansares motivation till att fortsätta arbeta för förlaget.

Exempelvis respektera frilansares ideella och ekonomiska upphovsrätt, betala arvoden i enlighet med frilanskalkylatorns principer och inte betala ut lön som ligger under kollektivavtalens lägstanivå. Även att tänka på redaktörernas arbetsmiljö då "En redaktör som kan betala sina frilansare skäligt [...] är en glad redaktör som trivs och stannar kvar".

Till Journalisten säger Frida Boisen som är digitalchef och ansvarig utgivare på Bonnier Tidskrifter att hon är förvånad över att frilansare vill ha betalt för vidarepublicering.

"Som ett modernt mediebolag måste vi kunna publicera våra berättelser i alla kanaler, där våra läsare är. Ärligt talat är jag, som digital chef och ansvarig utgivare, förvånad över hur de här frilansarna fortfarande tycker att det är rimligt att vi skulle köpa material enbart för printpublicering".

Hon påpekar även att ingen är tvingad till att skriva på frilansavtalen, "att påstå något annat är konstigt".

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Bonnier Tidskrifter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.