måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

Kerstin Neld om 2022: ”Jag ska ta på mig boxningshandskarna oftare”

Publicerad: 4 januari 2022, 07:23

”Jag ska ta på mig boxningshandskarna oftare 2022, mest på gymmet med kanske även då och då i jobbet”, säger Kertin Neld.

Foto: Maryviolet / Janne Næss

Viktigast 2021 var lagstiftningsprocessen kring regleringen av techjättarna, enligt Kerstin Neld, vd på Sveriges Tidskrifter. ”Pendeln har svängt, det syns tydligt på utvecklingen i Frankrike och i Australien där nätjättarna nu tvingas skriva licensavtal med innehållsleverantörerna”.

Ämnen i artikeln:

Mediebranschen summerar 2021Kerstin NeldMats Svegfors

Janne Naess

janne.naess@dagensmedia.se


Enligt tradition avslutar Dagens Media året med en enkät där tongivande personer i branschen reflekterar kring året som varit – och det som komma skall.

Vilken var den viktigaste branschhändelsen 2021?

– Att arbetet inom EU när det gäller lagstiftningsprocessen kring EU:s plattformsreglering (DSA och DMA) har tagit fart.  Pendeln har svängt, det syns tydligt på utvecklingen på andra marknader som exempelvis Frankrike och i Australien där nätjättarna nu tvingas skriva licensavtal med innehållsleverantörerna.

Vem i branschen förtjänar att hyllas lite extra efter året?

– Alla chefer som på grund av pandemin tvingats leda på distans under osäkra förhållanden. Att leda kreativt arbete via Teams eller Zoom är sannerligen inte en lätt uppgift, men trots detta har tidskriftsbranschen presterat på topp med ökad läsning, framgångar i digital annonsförsäljning och nysatsningar på ljud & rörligt som resultat.

Vad är ditt personliga nyårslöfte?

– Jag ska ta på mig boxningshandskarna oftare, mest på gymmet med kanske även då och då i jobbet.  Jag älskar boxercise – bra både för konditionen och koordinationen. 

Vilka frågor blir avgörande för branschen 2022?

– Upphovsrättsdirektivet kommer äntligen att genomföras i Sverige och med det finns hopp om att den utvecklingen vi sett på andra marknader - såsom ovan nämnda Frankrike och Australien - också kan ske här i Sverige .

– Regeringens utredare Mats Svegfors ska presentera ett förslag till hur stödet för nyhetssmedier ska utformas. Det han föreslår kommer att ha stor påverkan på vår bransch. Tidskrifter är också viktiga för nyhetsförmedlingen och borde ha rätt till stöd. 

– Under 2021 har de digitala läsarintäkterna äntligen börjat ta fart, särskilt för B2B-titlarna. Det är helt avgörande för branschens framtid att den här utvecklingen fortsätter.

– De skenande papperspriserna riskerar att slå hårt mot lönsamheten i en redan prövad bransch. Detta är något att bita i för vår nya kulturminister. Jag tror hon förstår väl hur de eskalerande papperspriserna påverkar alla som ger ut papperstidningar – här finns ett bra läge för regeringen att snabbt kliva in och ge pappersstöd. 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev