Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

Kent Ekeroth får rätt mot Dagens Media

Publicerad: 10 december 2014, 10:05
Uppdaterad: 11 februari 2016, 15:38

SD-politikern Kent Ekeroth får rätt mot Dagens Media angående järnrörsbilderna. Lunds tingsrätt sänker dock skadeståndsbeloppet markant.


Ämnen i artikeln:

Dagens MediaSverigedemokraternaKent Ekeroth

Tidigare i år valde Kent Ekeroth, känd från järnrörsskandalen, att stämma ett antal tidningar som publicerat bilder från SD-politikerns egna film från den ökända festnatten i Stockholm för två år sedan.

Bland annat stämdes Dagens Media och nu har Lunds tingsrätt kommit med sin dom i ärendet.

Tingsrätten ger Kent Ekeroth, som sitter i riksdagen för Sverigedemokraterna, rätt – men sänker skadeståndet från de 11 200 kronor som SD-mannen krävt till 4 200 kronor.

" Filmen hade då, enligt vad som framgått i målet, publicerats, i vart fall i delar, av olika medier, såväl i rörliga bilder som i stillbilder som hämtats från filmen. Kent Ekeroths vinst på en eventuell försäljning av rättigheterna till filmen kan därför ha påverkats endast högst marginellt av Dagens Medias intrång i hans upphovsrätt.

Det har vidare inte visat, eller ens gjorts antagligt, i målet att Dagens Media gjort någon påtaglig vinst på att illustrera sina artiklar med bilder ur Kent Ekeroths film.

Det har inte heller visats i målet att någon skada på filmens anseende inträffat genom Dagens Medias publicering av bilder ur filmen.

Kent Ekeroth är däremot berättigad till ersättning för ideell skada och för kränkningen av hans intresse av att intrång i hans upphovsrätt inte begås", skriver tingsrätten.

Dagens Media ska också betala Kent Ekeroths rättegångskostnader på 2 200 kronor.

Kent Ekeroths ombud Staffan Teste säger så här om domen:

– Det är bra att vi vann, det är alldeles utmärkt. Det visar att det inte finns något stöd för att man ska kunna använda andras material utan att betala för sig på det här sättet. Det står domstolen fast vid på ett bra sätt, säger han till Dagens Media.

Staffan Teste är däremot inte nöjd med att tingsrätten sänker ersättningen.

– Där har jag en avvikande uppfattning, vi får fundera vidare på hur vi ska hantera det.

Ska ni överklaga?

– Vi får fundera på det, jag har inte läst domen än.

Vad tror du om chanserna att vinna de andra målen ni driver mot bland annat GP?

– Det här har en klar bäring på GP-målet. Domen uttalar att det inte finns något skäl att inte begära tillstånd för publiceringen efter att filmen offentliggjordes. Det är en bra dom i det avseendet och bör stärka Kent Ekeroths chanser i de andra målen.

Fredrik Svedjetun, chefredaktör på Dagens Media:

– När det blev känt att Kent Ekeroth stämmer Dagens Media hävdade jag två saker. Dels att det stora nyhetsvärdet i den här händelsen motiverar en publicering av bilderna, dels att Kent Ekeroths krav på ersättning är orimligt högt, säger Fredrik Svedjetun, chefredaktör på Dagens Media, och fortsätter:

– Nu står det klart att rätten ger Kent Ekeroth både rätt och fel. Den anser att vårt användande av bilderna utan Kent Ekeroths samtycke inte var berättigat, men Kent Ekeroths krav på oss på 11 200 kronor ogillas och vi ska i stället betala 4 200 kronor.

Fredrik Svedjetun ska under dagen läsa domen i lugn och ro.

– Kent Ekeroths krav på de medieföretag som publicerat hans bilder är mycket intressant, och är något som vi på Dagens Media ska fortsätta att bevaka. Detta utan att låta rapporteringen färgas av att vi själva fått en dom emot oss.

– Det som är intressant är att Kent Ekeroth ännu inte har stämt de stora bjässarna: SVT, som så sent som under valet i september visade rörliga bilder ur filmen, Expressen, som ju av naturliga skäl har gjort den mest omfattande publiceringen av materialet, och Aftonbladet.

Efter att Expressen avslöjade järnrörsskandalen bestämde Kent Ekeroth sig för att lämna sitt uppdrag som rättspolitisk talesperson för SD.

Dante Thomsen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev