Journalisten polisanmäler Exponerat: "Oacceptabelt att hota"

2014-02-11 10:39  

Journalistförbundets tidning polisanmäler hatsajten Exponerat för brott mot medborgerlig frihet respektive hot eller försök till utpressning.

Det var i samband med det uppmärksammade bombhotet mot Expressens västsvenska edition GT som Journalisten publicerade en rewrite på en av GT:s artiklar.

I artikeln publicerade Journalisten också namnet på den högerextremist som lämnat det misstänkta paketet, vilket fick Exponerats redaktion att se rött.

Detta då Exponerat hävdar att man var först med att publicera namnet på mannen. Därför mejlade en anonym medarbetare på sajten Journalistens reporter Johannes Nesser med krav på credd.

"Tack så mycket för att uppgav KÄLLAN till DIN artikel om Kamil Ryba, din jävla pajasclown. Eftersom vi är DET ENDA MEDIA som satt på infot att det var Kamil, då vi pratade med honom, och vi VAR DET ENDA media som skrev att det var Kamil så är det inte svårt att veta var du fått infot från. Uppge källa din pajas.

Kommer hänga ut dig som oseriös pajas nu, så du vet det. OM du inte reviderar din artikel! Du har 10 minuter på dig annars åker du ut som en oseriös pajas-wannabee-journalist som stjäl nyheter utan länk till källa", skriver Exponerat i mejlet.

Fick hatsajten inte credd för namnet skulle Johannes Nesser alltså smutskastas – vilket mycket riktigt hände.

I ett inlägg på Exponerat kallas Johannes Nesser för pajas, "wannabe-journalist" och anklagas också för att se sjaskig ut och för att ha fett hår.

– De skrev ganska grova saker riktade mot hans person och det blev väldigt hårda påhopp i kommentatorsfältet. Han har också fått mejl där någon tyckte att det var synd att det inte var en riktig bomb hos GT, säger Journalistens chefredaktör Helena Giertta till Dagens Media.

Efter att först ha publicerat ett blogginlägg där Johannes Nesser berättade om hotet har Journalisten nu också bestämt sig för att polisanmäla Exponerat.

– Det här är i princip en utpressningssituation där man hotar att skandalisera reportern om vi inte ändrar i vår artikel, säger Helena Giertta.

Enligt Helena Giertta kom uppgifterna om namnet på högerextremisten från GT och inte från Exponerat.

– Vi har absolut inte fått några uppgifter från Exponerat och skulle aldrig drömma om att använda dem som källa.

Vidare kallar hon hotet från Exponerat för oacceptabelt.

– Vår första reaktion var "herregud vad är det här, behöver vi bry oss om att de ska kalla Johannes för en pajas?". Men syftet är att han ska känna sig hotad och därför måste vi anmäla det. Det måste synas hur de här hoten ser ut.

Ett av de arga mejlen som Johannes Nesser fått:

"Synd att det inte var en riktig bomb,som kunde ha slitit er sverigehatare i småbitar.satans svartskallar och smutsiga muslimer,Islam kommer ALDRIG få ta över Europa,ALDRIG..".

Dante Thomsen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt