Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tidskrifter

Journalisten-chefen Helena Giertta bemöter könskritiken mot "Årets stilist"

Publicerad: 6 Maj 2015, 05:52
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:02

Andreas Cervenka, Björn af Kleen och Erik Niva är nominerade till "Årets stilist". Nu svarar Journalistens chefredaktör, Helena Giertta, på kritiken om att inga kvinnor är nominerade.


Ämnen i artikeln:

Journalisten

De tre skribenter som är nominerade till Journalistens pris "Årets stilist" är alla män. När Journalisten under tisdagen avslöjade de nominerade lät kritiken inte vänta på sig.

Malin Ullgren, idé och kritik-redaktör på DN Kultur twittrade:

"Kul att @bjornafkleen är nominerad till priset årets stilist! Mer förvånande att Journalisten inte kunde hitta en enda kvinna att nominera".

Hon fick snabbt medhåll av författaren Theodor Kallifatides som kallade Journalistens nomineringar för "stillöst" och från Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Pettersson som skrev att alla de tre nominerade är fantastiska stilister, men ifrågasatte varför det inte fanns en enda nominerad kvinna.

– Jag skulle själv ha kunnat vara den som kritiserar att det bara är män nominerade, så jag förstår den kritiken. Ändå har vi valt att göra på det här sättet, nästa år kommer det förmodligen inte se ut såhär, säger Helena Giertta, vd för Journalisten, till Dagens Media.

I en annan tweet föreslår Karin Pettersson bland annat Karin Eriksson på Dagens Nyheter, Maggie Strömberg på Fokus, Lena Sundström på Dagens Nyheter och Natalia Kazmierska på bland annat Aftonbladet.

– Det är jättebra förslag. Vi har en öppen nomineringsprocess dit alla får skicka in vilka de vill nominera det här priset, så Karin Pettersson är välkommen att göra det, säger Helena Giertta och fortsätter:

– Det är klart att vi är medvetna om att det är tre män som är nominerade i år och jag har fått några mejl om det. Men vi har en genremässig bredd med en sportjournalist, en ekonomijournalist och en kulturjournalist.

"Årets stilist" delas ut för tredje gången. Enligt Helena Giertta har det varit jämnare könsfördelat tidigare år och Helena Giertta säger också att själva jurygruppen som väljer ut de nominerade består av tre kvinnor och en man.

Andreas Gabrielsson

andreas.gabrielsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Journalisten

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.