Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag01.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tidskrifter

Journalist begärde ut allmänna handlingar – greps

Publicerad: 27 Juli 2015, 10:58
Uppdaterad: 6 December 2015, 11:55

En reporter från samhällsmagasinet Avsnitt ville testa att begära ut allmänna handlingar från Ringsjöanstalten i Eslöv. Det hela slutade med att han greps och att kameran blev beslagtagen.


Redaktionen på samhällsmagasinet Avsnitt ville se hur väl sekretess- och offentlighetlagen fungerar i praktiken. En reporter från redaktionen åkte i detta syfte ut till kvinnoanstalten i Stehag och bad att anonymt få se allmänna och offentliga handlingar, de så kallade strafftidsbesluten, men fick svaret att ”begäran inte kunde effektueras direkt”. Det skriver Skånska Dagbladet.

Reportern informerades också om att han befann sig på privat mark, dit obehöriga inte har tillträde. Reportern beslutade sig för att, enligt honom själv, fotografera anstalten utifrån.

En polispartull som fanns på plats beslutade sig emellertid för att gripa reportern. Motiveringen var att han filmat ett skyddsobjekt och befann sig på privat väg.  Reportern delgavs misstanke om brott och blev fråntagen sin telefon, som han fotograferat med. Enligt polisen har reportern filmat intagna på anstalten.

Martin Tunström, chefredaktör för Avsnitt, kritiserar nu kriminalvården. Han menar att handlingarna var offentliga och att det strider mot offentlighets- och sekretesslagen samt tryckfrihetsförordningen att inte lämna ut handlingarna.

- Det verkar som det var anmärkningsvärt för kriminalvården att reportern överhuvudtaget var där, eftersom det var ”privat område” och att ”obehöriga inte äger tillträde dit”. Men rätten att ta del av handlingar på stället måste övertrumfa andra hänsyn eftersom grundlag går före annan lag. Det verkar inte som om kriminalvården förstått detta, säger Martin Tunström till Skånska Dagbladet.

Efter en anmälan från tidningen har Justitieombudsmannen, JO, beslutat att inleda en granskning i ärendet kring utlämnandet av handlingarna.

Anders Eriksson, chef över Tygelsjö- och Ringsjöanstalterna, vill inte göra några närmre uttalandet innan de svarat JO, men säger att han inte ser några problem med offentlighetslagen i att anstalten omges av mark som allmänheten inte har tillgång till.

- Man kan begära ut handlingar på flera sätt. Som telefon, mejl eller fax, säger han till Skånska Dagbladet.

Elin Hanspers

elin.hanspers@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.