Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tidskrifter

Jan Sjunnesson om Sverigedemokraternas tidning Samtiden: "Inkompetent, valhänt och amatörmässigt"

Publicerad: 19 Februari 2015, 14:09
Uppdaterad: 2 Mars 2016, 10:09

Samtidens chefredaktör Jan Sjunnesson berättar varför han JK-anmäler Sverigedemokraternas kommunikationschef Martin Kinnunen.


Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna har vid flera tillfällen deklarerat att Samtiden, den tidning som drivs av det SD-ägda bolaget Samtid & Framtid, inte ska vara en partitidning.

Trots det avslöjade DN nyligen att det är Erik Almqvist, tidigare medlem i partistyrelsen samt ekonomisk-politisk talesperson för SD (uppdrag han tvingades lämna efter den omtalade järnrörsskandalen), som med järnhand styr det operativa arbetet i Samtiden.

Igår valde Jan Sjunnesson, formellt chefredaktör och ansvarig utgivare för Samtiden, att JK-anmäla Samtid & Framtids enda styrelseledamot Martin Kinnunen.

Anledningen är att han i egenskap av chefredaktör enbart agerat som en "bulvan" utan något egentligt inflytande över Samtidens publiceringar.

– Man får inte ha målvakter. Ingenting ska få införas i en skrift mot utgivarens vilja, säger yttrandefrihetsexperten Nils Fucke till Svenska Dagbladet.

Dagens Media har träffat Jan Sjunnesson och försökt reda ut turerna kring Samtiden, som enligt honom hittills gått igenom fem påtänkta chefredaktörer sedan starten. Bland dem en präst och en konservativ debattör.

Hur blev du inblandad i Samtiden?

– Jag sökte jobb på Arbetsförmedlingens platsbank och hittade det här jobbet. Jag sympatiserar med Sverigedemokraterna och har jobbat som journalist och tänkte att det var något för mig.

I december 2013 intervjuades Jan Sjunnesson först av Erik Almqvist via Skype och sedan av Martin Kinnunen och SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson.

Han fick jobbet – men det var knappast vad han tänkt sig och nu har han alltså valt att berätta om missförhållandena i Dagens Nyheter.

Varför valde du att gå ut i media och berätta om det som händer på Samtiden?

– Jag stod för något som inte var korrekt. Jag har ljugit för svenska folket. Jag stod för en lögn som jag inte kunde hålla på längre.

En annan anledning är att Martin Kinnunen sagt nej till Jan Sjunnessons förslag om att ta bort Erik Almqvists inflytande över Samtiden.

– Han har varit redaktionschef, ansvarig utgivare och den som drivit tidningen, vilket jag inte tycker är bra. Men när mitt förslag inte bifölls tänkte jag att då läcker jag det här. Som redaktion tycker jag inte att Samtiden är bra organiserad. Vi har inte ens haft redaktionsmöten. Det finns inga rutiner eller utvärderingar.

Jan Sjunnesson skräder inte med orden när han beskriver Samtidens verksamhet.

– Det är inkompetent skött. Om Erik var sjuk några dagar kunde vi inte uppdatera sajten, det är så amatörmässigt. Vi har inte ens en policy för vad vi ska bevaka.

Varför är det så?

– Därför att det är inkompetent! Varken Erik Almqvist eller Martin Kinnunen som har lett den här tidningen har erfarenhet av att leda en verksamhet. Det har varit väldigt valhänt.

Det låter på dig som att Erik Almqvist måste bort om Samtiden ska överleva?

– Ja, men jag har svårt att föreställa mig att Erik Almqvist försvinner. Man skulle använda honom som webbtekniker och en redaktionschef i Stockholm men man kan inte ha en osynlig person som heller inte får synas offentligt som leder.

Man kan tolka det som att Erik Almqvist fick det här projektet som betalning mot att han avsade sig sina officiella uppdrag inom SD, är det så?

– Så formulerades det hösten 2012 av Jimmie Åkesson. Det har varit uppenbart från början att han är den som styrt allt.

Det som är nytt är väl hur omfattande han faktiskt styrt det dagliga arbetet arbetet?

– Ja han har ju i princip styrt allt. Han har refuserat 60 texter som jag har skrivit.

SD påstår att Samtiden ska vara en fristående tidning som inte har något med partiet att göra men det rimmar ju inte riktigt med detta? SD finansierar ju dessutom tidningen.

– Det var tanken och ambitionen men det har inte varit så i realiteten. Jag skrev en recension på Sverigedemokraternas svarta bok (författad av Researchgruppen, reds anm.) samt Expos vitbok där jag nämnde Anders Klarström (nazist och tidigare partiledare för SD), men den refuserades. Jag fick helt enkelt inte nämna Sverigedemokraternas bruna förflutna före valrörelsen.

– Jag sa från början att det finns tre saker, SD, islam och invandring, och att vi måste hålla det materialet under 50 procent, annars blir vi en snällare form av Avpixlat. Men så blev det ju inte. Framför allt under valrörelsen var det väldigt mycket SD.

Känner du dig besviken?

– Nja, det handlar inte om att jag är ledsen, kränkt och missförstådd utan det handlar om att det blev en så dålig produkt och att vi frontade med ett upplägg som inte var sant. Dessutom var det dyrt och dåligt organiserat.

Jan Sjunnesson anser dessutom att Samtiden något förvånande har "för mycket pengar".

– Det är galet.

Hur mycket pengar rör det sig om?

– Fem heltidstjänster. Och vi producerar något som en person skulle kunna göra själv och få mer trafik på.

Men du har inte fått sparken än?

– Jag är arbetsbefriad och ska inte besöka redaktionslokalen i Solna.

Kommer Samtiden överleva?

– Det är så mycket som måste åtgärdas. Antingen blir den bättre eller så går den under, den produkt som finns i dag kan inte överleva.

Det låter som en riktig soppa det här.

– Ja visst är det soppigt.

LÄS ÄVEN:

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.