Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag14.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tidskrifter

Jan Huss om egna tidningen: "Vaga vinklar – onödigt svår"

Publicerad: 30 Maj 2016, 12:43
Uppdaterad: 30 Maj 2016, 14:32

Fokus redaktionschef Jan Huss får svidande kritik i Svenska Dagbladets artikel om Fokus. "Ett försök till karaktärsmord", säger Jan Huss till Dagens Media.


Ämnen i artikeln:

FokusSvD

Svenska Dagbladets artikel "Flykten från Fokus" publicerades igår och har fått stort genomslag. Fokus redaktionschef Jan Huss är en av huvudpersonerna i texten.

Han menar att bilden som ges av honom inte stämmer:

– Hon påstår också att jag inte skulle ha läst Fokus innan jag tog jobbet. Jag som jobbat på Sveriges största nyhetsredaktioner sedan tidigt 90-tal och har som 100 000-tals andra gång på gång försökt få en relation till Fokus, men den har varit otillgänglig. Vaga vinklar, ironisk och inte tillräckligt generös. Onödigt svår. Olyckligt. Jag tycker mig ana ett försök till karaktärsmord i texten. Att klibba fast mig vid en förlegad kvällstidningskliché. Jag förstår inte varför. Det är oärligt mot SvDs läsare. säger Jan Huss till Dagens Media och fortsätter:

–  På mötet där jag nämnde Men's Health som ett exempel på en tidning som till minsta detalj tar sin målgrupp på allvar pratade jag även om The Economist, Time, The Spectator, NewsWeek, Vanity Fair och det rosaskimrande minnet av första året av tidningen Z. I Malins text framstår jag som en muskelbyggare.

Jan Huss menar att det förekommer fler fel i Malin Ekmans artikel.

– Att påstå att jag skulle vilja ha Lena PH stort på Fokus förstasida är heltokigt. Jag har sagt att om vi överhuvud taget ska ha henne i Fokus så ska det vara för att hon likt Alice Bah Kuhnke blivit utnämnd till minister eller liknande. Något som gör att hon håller för ettan. Annars bör vi avstå helt. Den enda fråga jag fått från Malin är hur jag brukar svara när telefonen ringer. ”Företag/namn”, svarade jag och tyckte mig höra en besviken suck, säger han.

Under vintern och våren har Fokus stått i rampljuset. Flera personer har den senaste tiden valt att lämna tidningen och stämningen har varit spänd på redaktionen, vilket inte Jan Huss förnekar.

– Jag tycker trots allt att hennes text ger en relativt god bild av stämningen på redaktionen strax efter årsskiftet. Det var ganska spänt och inte så förlåtande. Saker missförstods gärna. Men allt eftersom månaderna gått och de som varit missnöjda slutat har det blivit mycket bättre. Och tidningen har blivit roligare. Nu skulle jag gärna vara prenumerant, säger han.

Avhoppen från Fokus startade för snart ett år sedan när Fokus dåvarande chefredaktör Martin Ahlquist i maj valde att lämna tidningen. I en intervju med Dagens Media förklarade han sitt avhopp:

"Tidningen har genomgått ett antal förändringar och både större och mindre kriser. När jag har tänkt på vad som är bäst för Fokus har jag kommit till slutsatsen att någon annan måste leda tidningen för att ta nästa steg i utvecklingen".

Valet av Johan Hakelius som ny chefredaktör väckte stor uppståndelse. Senast i raden av avhopp var Fokus stjärnreporter Torbjörn Nilsson som varit med tidningen sedan starten.

Dagens Media har sökt Malin Ekman för en kommentar.

Anton Äng

anton.ang@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

FokusSvD

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.