Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tidskrifter

"Jag förstår inte kritiken"

Publicerad: 15 Februari 2011, 12:30
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:21

Tre Frågor till... Per J Anderson, redaktör på Vagabond - som anklagas för att kasta sten i glashus.


Ämnen i artikeln:

Vagabond

Sveriges största resemagasin - Vagabonds redaktör Per J Andersson gick i DN till attack mot reseskildringens förslappning. Bland annat skrev han att genren i dagstidningarna inte sällan utgörs av ”konsumentinformation och tillrättalagda resmålsskildringar”.

Per J Andersson fick dock skarpt mothugg på Vagabonds egen sajt. Författaren och journalisten Klas Lundström anklagar Per J Andersson för att kasta sten i ett glashus.

Enligt honom har Vagabonds innehåll under det senaste decenniet gått mot just den sortens reseskildringar Per J Andersson kritiserar.

Har Vagabond blivit sämre?

– Det är ett annat medieklimat idag än för 24 år sedan när vi startade Vagabond. Det kan man se på vilken annan tidning som helst. Vi är delvis en annan tidning idag än vad vi var då. Däremot är vi fortfarande en av få tidningar med långa, personligt berättade resereportage. Det är kanske bara magasinet Filter som har längre reportage idag.

Håller du med om kritiken, är det mindre seriös resejournalistik idag?

– Det är lite konstig kritik som jag inte riktigt förstår. Han gav sig bland annat på vår sajt, som är ett annat medium där vi gör andra saker än i pappersutgåvan. Det är ju lite det som är poängen med en sajttidning. Där är det ett mer direkt tilltal med kortare och snabbare nyheter.

Tycker du att det skett en nergång i fördjupning och problematisering inom resereportaget?

– Såklart kunde man fördjupa sig mer förut. För 24 år sen kunde vi ha reportage på runt 20 000 – 30 000 tecken. Då kan man ju fördjupa sig mer. Idag ligger reportagen på kanske 12 000 tecken men vår grundidé är oförändrad och vi jobbar på samma sätt som tidigare. Det handlar fortfarande om fokus på mötet med människor och skildringar av kvarteren en bit bort från turistområdena.

Det är lite oväsen i bakgrunden, var befinner du dig?

– Just nu är jag i Calcutta.

Stephan Drenzel

Ämnen i artikeln:

Vagabond

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.