Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tidskrifter

"Jag är nästan en dinosaurie – och jag dör med print"

Publicerad: 30 Augusti 2013, 12:49
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:36

Roger Thorén om sin sorti från mediebolaget Talentum – och framtiden med Ulf ”Greve sköt neger på med jaktgevär” Thorgren i Portugal.


Ämnen i artikeln:

Ny TeknikTalentumAffärsvärlden

Hösten 2010 tog han över vd-stolen för Talentums svenska verksamhet, där bland andra Dagens Media, Affärsvärlden och Ny Teknik ingår.

Tre år senare kliver Roger Thorén åt sidan, då vd:n för det finska ägarbolaget stärker sitt grepp om den svenska verksamheten genom att själv ta över vd-skapet även för de svenska tidningarna.

Enligt Roger Thorén själv har han funderat på att sluta under ett års tid.

– Jag är 64 år gammal. När koncernen vill göra en nysatsning in i framtiden är det självklart att jag är för gammal. Jag är ju nästan en dinosaurie, och jag dör med print.

Den snabba förändring som mediebranschen nu går igenom, då gamla affärsmodeller ska ersättas med nya digitala intäkter, är ett tungt vägande skäl till att Roger Thorén kliver åt sidan. Enligt egen utsago har han inte sparkats, utan väljer att sluta ”efter en dialog” med koncernchefen Aarne Aktan.

– Vi har haft en dialog sedan i mars, men jag har hela tiden varit på det klara med att när koncernen vill göra en nysatsning mot framtiden är det dags för mig att lägga av.

Talentum har under Roger Thoréns ledning genomgått omfattande kostnadsbesparingar.

– Det stora jag har gjort är att förvandla bolaget från kostnadstungt till kostnadseffektivt. Dessutom har vi gjort det på ett mjukt sätt, utan att göra några ”DN-grejer”, säga upp folk eller andra dramatiska saker.

Enligt det pressmeddelande som Talentum skickade ut  i morse ska Roger Thorén stanna kvar på bolaget som ”affärsspecialist”.

– Vi för en dialog om det. Det är inte klart hur det jobbet ska se ut.

Efter 40 år i mediebranschen ska Roger Thorén fundera på om han kan använda sina erfarenheter till exempel i undervisning eller som rådgivare.

– Den digitala utvecklingen som sker nu är jag inte med på. Men oavsett distributionskanal bygger alla journalistik i botten på att du har en bra text. Det immateriella värdet finns oavsett hur du skickar ut materialet, säger han.

Vid sidan om arbetsplanerna finns även en dröm om en lugnare liv söderöver.

Aftonbladet-legendaren Ulf Thorgren, en god vän till Roger och tillika upphovsmannen till Sveriges kanske mest kända löpsedel "MORD I DAG på östermalm GREVE SKÖT NEGER MED JAKTGEVÄR", ska under hösten flytta till Portugal.

– När han har etablerat sig där tänker jag åka ned och se om man kan hitta något, säger Roger Thorén och fortsätter:

– På 70-talet fanns det två riktiga råskinn i Stockholms tidningsvärld, det var ”Bomben” Persson, redaktionschef på Svenskan, och Ulf Thorgren som var redaktionschef på Aftonbladet. Jag har jobbat för dem båda två.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.