Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

Inget driftsstöd för Mediehuset Grönt

Publicerad: 24 september 2019, 10:15

De senaste e-utgåvorna av de berörda tidningarna.

Foto: Skärmdump

I juni tappade Mediehuset Grönt driftsstödet för tidningarna Syre och Fria Tidningen eftersom de inte levde upp till målet om redaktionell självständighet. Nu står det klart att presstödet stoppas till ytterligare tre tidningar: Syre Stockholm, Syre Göteborg och Syre Global.


Sedan mediestödsnämnden fattat beslut om preliminärt driftsstöd för tidningarna Syre Global och Syre Stockholm i december 2018 har ny information framkommit – som ifrågasätter om bolaget verkligen har rätt till pengarna. 

Information från två tidigare medarbetare, samt ett USB-minne, vittnar om ett omfattande redaktionellt samarbete mellan de olika tidningarna. 

Efter att dessa uppgifter kom till ytan startades två utredningar gällande redaktionell självständighet för alla titlar som beviljats driftsstöd under Mediehuset Grönts ägo, och en utredning gällande andelen eget redaktionellt innehåll på Syre och Fria Tidningen. 

Baserat på utredningen av Syre och Fria Tidningen valde mediestödsnämnden att avslå ansökningarna om driftsstöd i juni 2019. 

Nu står det klart att mediestödsnämnden också avslår Mediehuset Grönt AB:s ansökningar om allämnt driftsstöd för Syre Stockholm, Syre Göteborg och Syre Global för 2018 och 2019. 

Lennart Fernström, vd för Mediehuset Grönt, tycker att beslutet är ogrundat. 

– Det här är gamla saker de vetat om hela tiden: att alla tidningar har Syre i namnet, att tidningarna har samma form. Vi har ansökt och blivit godkända tidigare utifrån samma premisser. Det här handlar om att man helt byter linje utan att kommunicera det, utan att föra dialog. 

Mediestödsnämnden har sedan tidigare beviljat Medhuset Grönt preliminärt allmänt driftsstöd för 2019 omfattande flera miljoner kronor. Det preliminära driftsstödet 2019 för Syre Stockholm låg på 2,3 miljoner kronor, och Syre Global beviljades preliminärt 2,8 miljoner kronor. 

Mediestödsnämndens beslut tror Lennart Fernström kan komma att påverka fler tidningar i Sverige. 

– Går man på den här linjen är det många som godkänts tidigare, men som också har delvis samma namn som ETC eller Länstidningarna, som kan påverkas. 

I beslutet skriver mediestödsnämnden att syftet med presstödet är att upprätthålla konkurrensen mellan olika tidningar och tidningsredaktioner. Kravet för att beviljas driftsstöd är därför att en tidning måste vara redaktionellt självständig. 

Enligt undersökningen råder det ingen redaktionell självständighet mellan tidningarna, och därmed ingen konkurrens. Mediestödsnämnden bedömer, enligt 1 kap. 7 § presstödsförordningen, att tidningarna därför ska betraktas som en publikation. 

– Om vi ska mätas som en tidning innebär det att vi får ett presstöd motsvarande två av de tre tidningarna. Vårt utrikesmagasin har 86 procent helt unikt material, vi har en lokaltidning i Göteborg, en lokaltidning i Stockholm med 83 procent unikt material. Det blir en helt absurd situation för oss att hantera det som en tidning. Vad vi gör med det får vi värdera nu. 

Efter de tidigare två avslagen rapporterade Medievärlden att Mediehuset Grönt tvingats till rekonstruktion. 

Mediestödsnämndens beslut får inte överklagas enligt 5 kap. 4 § presstödsförordningen. 

Eftersom tidningarna enligt mediestödsnämnden är att betraktas som en publikation ska Mediehuset Grönt komplettera sin ansökan med en ny mätning av den gemensamma upplagan för tidningarna Syre Stockholm, Syre Göteborg och Syre Global under en period om minst sex kalendermånader. 

– Jag har sagt det förut, och jag tycker att det här är en mynidghet som helt havererat. Det här förstärker det. Helt plötsligt slår man ner i saker man godkänt i flera år. Det är en sak att det drabbar det stöd vi har nu, men det gör det också omöjligt att göra satsningar framöver. 

Enligt Lennart Fernström ska de nu anmäla hanteringen av ärendet till JK. 

– De har inte varit i närheten av att följa förvaltningslagen. 

Julia V. Caesar

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.