Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

Inför fotbolls-VM – Blankspot publicerar reportageserien ”Dödens fotbollskort”

Publicerad: 30 juni 2022, 12:09

Reportageserien ger en röst åt de som dött när de arbetat i Qatar.

Foto: Skärmdump från Cards of Qatar

Blankspot släpper ”fotbollskort” över migrantarbetare som mist livet i uppbyggnaden av fotbollsarenorna i Qatar. ”Vi vill gå bortom debatten om siffror och berätta historierna om de som dött”, säger Blankspots chefredaktör och medgrundare Martin Schibbye.


Ämnen i artikeln:

Martin SchibbyeFotbolls-VMToppnyheter eftermiddag

Den 21 november går startskottet av fotbolls-VM som i år spelas i Qatar. Under uppbyggnaden av fotbollsarenorna och andra relaterade byggnader har flertalet migrantarbetare mist livet i arbetsolyckor. Flera människorättsorganisationer har genom åren kritiserat att mästerkapen äger rum i Qatar. I maj krävde exempelvis Amnesty att Fifa ska kompensera migrantarbetare för obetalda löner, arbetsskador och efterlevandepension till familjer efter dödsfall i samband med förberedelserna inför VM. 

I en artikel publicerad i februari 2021 rapporterade The Guardian att över 6500 migrantarbetare från Indien, Pakistan, Nepal, Bangladesh och Sri Lanka dött sedan Qatar vann rättigheterna för cupen för över tio år sedan. 

För att rikta nytt ljus på situationen har Blankspot publicerat en serie med fotbollskort som producerats i ett samarbete med journalister från Indien, Nepal och Bangladesh. 

Istället för information om fotbollsspelare berättar korten om de migrantarbetare som aldrig kom hem igen. 

Reportageserien går under namnet ”Cards of Qatar: Dödens fotbollskort” och publiceras på sajten Cardsofqatar.com. På sajten publiceras korten, artiklar och intervjuer med spelare, politiker och arbetstagarorganisationer. 

– Vi vill gå bortom debatten om siffror och berätta historierna om de som dött. Tillsammans med ett team av lokala journalister i Indien, Nepal och Bangladesh, började vi i fjol samla in berättelser om migrantarbetare direkt från de överlevandes familjer och änkor, säger Blankspots chefredaktör och medgrundare Martin Schibbye, i ett pressmeddelande. 

Card of Qatar är ett samarbetsprojekt mellan Blankspot, appen Forza Football och reklambyrån Forsman & Bodenfors. Forsman & Bodenfors har agerat kreativ partner och står för konceptutveckling, film och design. 

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

 

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev