Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

IDG bantar redaktionen med "erbjudanden"

Publicerad: 5 mars 2014, 12:33
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:45

UPPDATERAD. Anställda på den IDG-ägda tidskriften Computer Sweden uppmanas att säga upp sig, kan Dagens Media avslöja.


Ämnen i artikeln:

IDG

Enligt uppgift till Dagens Media ska Computer Sweden bantas med totalt fem redaktionella tjänster. Istället för varsel och uppsägningar ska flera anställda på tidningen ha fått vad ledningen kallar för "erbjudanden".

– Det började den här veckan. Ledningen träffar folk hela tiden, och tydligen är det fem tjänster som ska bort. Istället för att varsla och säga upp så försöker man kringgå LAS genom att få folk att säga upp sig frivilligt, berättar en anställd på Computer Sweden för Dagens Media.

Enligt uppgift till Dagens Media ser de så kallade erbjudandena olika ut. Bland annat rör det sig om en extra månadslön för att säga upp sig.

– Jag vet inte exakt hur de olika erbjudandena ser ut, men det verkar ju inte vara något som man blir så värst exalterad över, säger en anställd till Dagens Media.

Enligt uppgift till Dagens Media är missnöjet utbrett bland personalen på Computer Sweden.

Dagens Media har i ett flertal artiklar berättat om bråket mellan facket och ledningen på IDG, som främst ska ha handlat om Computer Sweden.

Bråket mynnade slutligen ut i en facklig kris, och ännu har de anställda inte lyckats hitta någon ny klubbordförande, något som beskrivs som problematiskt:

– Problemet är att man lyckades jaga bort den förra klubbordföranden. Dessutom saknar man några i styrelsen. Den befintliga styrelsen sitter just nu i krismöte, säger en anställd till Dagens Media.

Avsaknaden av klubbordförande samt flertalet styrelsemedlemmar har lett till att det centrala fackförbundet har kopplats in, men enligt Johannes Isaksson, förhandlingschef på Svenska Journalistförbundet, är de inte "mer inkopplade än vanligt".

– De enskilda klubbarna kan alltid använda oss som ett bollplank men det pågår inga förhandlingar just nu, säger han till Dagens Media och fortsätter:

– Att företag som skär ner ger sina medarbetare erbjudanden är inget ovanligt. Sen handlar det ju om hur det går till och om det sköts på ett osnyggt vis så att medarbetare känner sig pressade, men att något sådant har skett är inget som jag känner till.

Dagens Media har sökt IDG:s vd Christer Björkin.

LÄS OCKSÅ:

Facklig kris på IDG

Pär Ullrich

Ämnen i artikeln:

IDG

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News