Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

Icke-svenskspråkig journalistik prisas av Fokus

Publicerad: 4 november 2019, 14:00

Lernias kommunikationschef Katarina Devell och Fokus chefredaktör Claes de Faire.

Foto: t.h: Andreas Elgstrand

Fokus och Lernia delar ut ett journalistpris för icke-svenskspråkig journalistik – samma dag som Stora Journalistpriset. Det för att illustrera att det finns olika sätt att se på journalistik, berättar Fokus chefredaktör Claes de Faire till Dagens Media.


Ämnen i artikeln:

FokusLerniaThe Local

Priset, ”Nya journalistpriset”, delades ut för första gången i fjol, men i en annan konstellation. Då delades priset ut ensamt av utbildnings- och bemanningsföretaget Lernia, med bland annat Claes de Faire i juryn. I år är första gången Fokus är medarrangör. 

Claes de Faire är chefredaktör på tidningen Fokus. Han berättar för Dagens Media att priset syftar till att uppmärksamma att det görs mycket journalistik i Sverige som inte är på svenska.

– Det finns ett stort journalistiskt och publicistiskt community i Sverige som rapporterar om Sverige, i Sverige, men inte på svenska. Vi tycker att det är intressant att uppmärksamma den journalistiken och belöna de som gör det bra, säger han.

LÄS MER: Claes de Faire blir ny chefredaktör på Mitt i  

Priset delas ut på Wetterling Gallery den 21 november – samma dag som Stora Journalistpriset delas ut på Bonniers Konsthall.

– Priset delas ut den dagen för att illustrera att det finns olika sätt att se på journalistik. Vi tyckte därför att det var perfekt att lägga det på samma dag.

Katarina Devell, kommunikationschef på Lernia, berättar för Dagens Media att 137 nomineringar har inkommit.

– Det känns kul och viktigt att uppmärksamma journalistik som produceras i Sverige på annat språk än svenska. Juryn har nominerat journalistik på samiska, arabiska och engelska, säger hon. 

Priset delas ut i två kategorier: ”Bästa ej svenskspråkiga journalistiska gärning i Sverige” och ”Bästa medium, plattform eller forum som på ett annat språk än svenska diskuterar integration konstruktivt”. 

De nominerade är: 

Bästa ej svenskspråkiga journalistiska gärning i Sverige:

Abdelaziz Maaloum

Nomineras för sina radioreportage på SR Radio Sweden Arabic.

 

Catherine Edwards och Emma Löfgren

Nomineras för att de lyft underrapporterade samhällsfrågor och för sin förmåga att lyfta fram nyanländas berättelser i samhällsdebatten.

 

Mahmoud Agha

Nomineras för sitt engagemang och sin journalistiska gärning kring att lyfta samhällsfrågor, som integration, för en arabisktalande del av befolkningen.

Bästa medium, plattform eller forum som på ett annat språk än svenska diskuterar integration konstruktivt:

KB Mosaik

Nomineras för att ha underlättat integrationen av invandrare i Skåne genom upplysande journalistik på webb, print och genom sammankomster.

 

The Local

Nomineras för att med strävsamhet ha rapporterat om samhällsviktiga frågor till en engelsktalande publik.

 

Sameradion

Nomineras för att genom träget arbete och en aldrig sinande kärlek för det samiska språket leverera samhällsjournalistik.

Axel Duberg

Reporter

Ämnen i artikeln:

FokusLerniaThe Local

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.