torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

I krisen – regeringen vill slopa nya reglerna om pappersåtervinning

Publicerad: 23 april 2020, 13:10

Foto: Gustav Kaiser

Regeringen ändrar ståndpunkt – ska hitta en annan lösning när det gäller nya regler om returpappersinsamling. ”Att inte genomföra den här reformen så som den var tänkt blir en form av krisstöd”, säger Kerstin Neld, vd på Sveriges Tidskrifter, till Dagens Media.

Ämnen i artikeln:

ReturpapperansvarTUSveriges TidskrifterCoronaviruset

Hanna Frick

hanna.frick@dagensmedia.se


De nya reglerna om pappersåtervinningen har varit hårt ifrågasatta av mediebranschen och dess branschorganisationer. 

Nu meddelar regeringen att den ska ta fram en ny lösning som innebär att producentansvaret för returpappersinsamlingen upphävs. 

– Regeringen har inlett dialog med berörda parter och regeringens bedömning är att ett upphävande av producentansvaret är den enda lösningen som inte lägger kostnader på tidningsbranschen, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin, i ett pressmeddelande.

Att regeringen ska se över reglerna har länge krävts av branschen men aktualiserades återigen av kulturutskottets ordförande Christer Nylander (L) i mars i år då han i ett debattinlägg i Expressen argumenterade för att frågan ska läggas på is eller att man ska hitta en annan lösning för just tidningar. 

LÄS MER: Bakgrund – därför är branschen emot de nya reglerna

Även branschorganisationen Sveriges Tidskrifter lyfte i mars frågan i ett debattinlägg och krävde att den nya förordningen ska slopas.  

Att regeringen gjort en ny bedömning möttes därför av glädje på Sveriges Tidskrifter i dag.

– Vi välkomnar verkligen det här från regeringen. Genom ett upphävande av producentansvaret slipper tidskrifterna en totalt orimlig kostnad i en tid när vi alla kämpar, säger vd Kerstin Neld.

Själv ser hon beskedet som en form av stöd när det behövs som mest.

– Det här skulle ha börjat påverka våra medlemmar redan vid årsskiftet och vi vet ju alla hur tufft det är nu under coronakrisen. Att inte genomföra den här reformen så som den var tänkt blir alltså en form av krisstöd.

Men även om det inte var för de utmaningar branschen nu står inför på grund av corona anser Kerstin Neld att förordningen är en dålig idé.

– Det är inte skäligt att en bransch ska göra sådana stora investeringar i en tid när upplagorna faller så.

Även TU – Medier i Sverige välkomnar beslutet.

– Det är ett rakt besked och en tydlig och ansvarsfull signal från politiken om att man inser såväl branschens samhälleliga betydelse, som de ekonomiska svårigheter den befinner sig i just nu, säger ordförande Victoria Svanberg i ett pressmeddelande.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev