Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tidskrifter

Högerextrem tidning kan få presstöd

Publicerad: 6 April 2010, 08:18
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:54

Nationaldemokraternas tidning ”Nationell Idag” har fått grönt ljus av TS.


”Nationell Idag” ges ut av främlingsfientliga partiet Nationaldemokraterna, som grundades av avhoppare från Sverigedemokraterna.

Tidningen bevakar ”nyheter som makthavarna inte vill att du ska få reda på”, enligt den egna sajten.

Exempel på det, av de rubriker som toppar sajten att döma, är "23-årig man från Mellanöstern anhållen för åldringsmord" samt "Rökare har lägre IQ".

I somras passerade tidningen 2 000 prenumeranter, vilket enligt Presstödsnämndens regler öppnar för presstöd. Att tidningen skulle bli aktuell för skattemedel har bland annat upprört debattören Kurdo Baksi, som i augusti skrev en debattartikel i Expressen, med rubriken ”Stoppa stödet till rasisternas tidning”.

Men enligt rådande lagstiftning får en tidning inte nekas stöd på grund av politisk inriktning. Och TS har nu efter en sex månader lång granskningsperiod, där man bland annat tittat på upplaga och ekonomi, kommit fram till att ”Nationell Idag” har rätt till stöd från staten.

– Det betyder dels att tidningens framtid är tryggad, dels att vi kan expandera. Vi kanske kan stå i tunnelbanan och dela ut tidningen, satsa på webb-tv och göra ordentliga reportage, säger chefredaktören Vávra Suk till Dagensmedia.se.

Han säger att tidningen behövs för att berätta om det som svenska medier "sovrar och sorterar bort".

Upplagan ligger i dag på 2 500 exemplar.

Den 21 april ska Presstödsnämnden besluta om ”Nationell Idag” får stöd.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.