Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

Helle Klein lämnar Dagens Arbete: ”Lockelsen i det nya jobbet var avgörande”

Publicerad: 26 oktober 2022, 11:47

Till våren går Helle Klein vidare till uppdraget som direktor för den privata stiftelsen Sigtunastiftelsen.

I vår lämnar Helle Klein rollen som chefredaktör och vd för Dagens Arbete efter nära ett decennium.

Ämnen i artikeln:

Helle KleinNyheter

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Våren 2013 klev Helle Klein på rollen som chefredaktör, ansvarig utgivare och vd på Dagens Arbete efter Hans Larsson. Nu lämnar hon uppdraget för att bli direktor för den privata stiftelsen Sigtunastiftelsen.

Närmast innan Helle Klein kom till Dagens Arbete arbetade hon som präst. Dessförinnan var hon politisk chefredaktör på Aftonbladet och krönikör på Kyrkans Tidning.

När Dagens Media når Helle Klein på telefon efter att det blev känt att hon lämnar Dagens Arbete konstaterar hon att det är en väldigt speciell dag i dag.

– Jag är bubblande glad för mitt nya jobb. Sigtunastiftelsen är en plats och en verksamhet som jag har följt under mitt liv och varit en del av på många sätt. Den står för de värden och värderingar som jag själv står för med humanism, bildning och möten från olika sfärer, säger hon och fortsätter:

– Samtidigt lider jag av svår separationsångest över att lämna en tidning jag älskar, tidningsägare som det har fungerat väldigt bra med och en mediebransch som jag har ägnat över 30 år av mitt liv åt. 

Vad tar du framför allt med dig från din tid på Dagens Arbete?

– Det är jättesvårt att formulera en dag som denna, så mitt tacktal får jag nog skriva senare. Men det har varit fantastiska år och de senaste veckorna har varit helt galna med nomineringar och priser. Det är en ynnest att få arbeta med så fantastiska medarbetare, men också tidningsägare som förstår vikten av granskande journalistik. 

Samtidigt har Helle Klein under lång tid levt med en stark hotbild. Så sent som på Tidskriftgalan, i förra veckan, vittnade hon om hur det är att leva under de omständigheterna. Men utsattheten har inte varit avgörande för beslutet att lämna branschen, säger hon.

– Ärligt talat egentligen inte för det var verkligen lockelsen i det här jobbet som var avgörande. Jag har inte gått i ”jobbytar-tankar” alls, för jag älskar det jag gör på Dagens Arbete.

– Men det är klart att det är en positiv bonus att jag inte får ett fullständigt medialt fokus. Tyvärr är dock hoten något jag har lärt mig att leva med, men förhoppningsvis blir det lite lugnare.

Utöver rollen som chefredaktör och vd för Dagens Arbete är Helle Klein i dag också ordförande för Sveriges Tidskrifter, och det kommer hon att fortsätta vara fram till årsmötet i mars.

– Jag lämnar ju inte Dagens Arbete förrän till våren så jag kör ända in i kaklet och kommer att fortsätta driva tidskriftsfrågorna fram till dess. Därefter får valberedningen hitta en ny ordförande, och på ett sätt är det kanske dags för jag har suttit nio år i styrelsen varav fem som ordförande. Så det kan behövas lite nya perspektiv.

Och hur blir det med publicistpodden?

– Den fortsätter jag att vara med i så länge jag har det uppdrag jag har. Och Sveriges Tidskrifter är väldigt förtjusta i publicistpodden så den fortsätter även efter att jag har lämnat.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev