Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tidskrifter

HD:s miljardjulklapp till förlagen: tryckerimomsen ska betalas tillbaka

Publicerad: 22 December 2015, 10:09
Uppdaterad: 22 December 2015, 11:45

Slaget om tryckerimomsen avgjordes i dag. Efter HD:s dom kan tidskrifter över hela landet få tillbaka sina pengar. "Ett hårt slag mot en redan hårt prövad branch", säger Jeanette Gustafsdotter, vd för Tidningsutgivarna.


Ämnen i artikeln:

Norstedts

Tvisten om tryckerimomsen har pågått i många år. En lång rad förlag har dragit sina tryckerier inför domstol för att få tillbaka pengar för felaktigt debiterad moms.

Dessa tvister har vilandeförklarats i väntan på att Högsta Domstolen, HD, ska komma med sitt avgörande i ett pilotfall mellan förlaget Norstedts och tryckeriet Mediarummet.

I dag kom domen.

HD slår i domen fast att Norstedts ska få ersättning för den felaktigt debiterade momsen.

”Förlagen har till Mediarummet betalat medvärdesskatt efter en för hög fakturerad skattesats. Betalningen har skett utan rättsgrund och ska därför gå åter, ifall inte läran om condictio indebeti föranleder annat”, skriver HD i domen.

HD:s avgörande slår fast att inga sådana hinder finns.

”Slutsatsen blir att Mediarummet enligt läran om condictio indebeti är skyldigt att till Nordstedts betala skillnaden mellan den fakturerade mervärdesskatten och den mervärdesskatt som förlagen hade skyldighet att betala till Mediarummet”, skriver HD i domen.

Jeanette Gustafsdotter, vd för Tidningsutgivarna, är en av dem som väntat på domen.

– Det finns både vinnare och förlorare på detta. För förlagen är det positivt, säger hon.

Domen var till viss del väntad, även om den inte var vad tryckeriägande mediebolag hade hoppats på, enligt Jeanette Gustafsdotter.

– Det blir ett hårt slag mot redan hårt prövad bransch. Det kommer att variera från bolag till bolag hur tufft detta blir, säger hon till Dagens Media och syftar på de mediebolag som äger tryckerier.

Jeanette Gustafsdotter har svårt att uttala sig om vad domen betyder för mediebranschen som helhet, då olika koncerner kommer att drabbas olika hårt beroende på sin exponering i momstvisten.

Den sänkta momsatsen som är tvistens upprinnelse gäller för tryck tidskrifter och böcker.

Kerstin Neld, vd för Sveriges Tidskrifter, välkomnar domen.

– Det är en bra och rättvis dom. Vi har hela tiden hävdat att det inte är våra medlemmar som ska få betala för pengarna som tryckerierna har fått tillbaka. Det är en bra dag för våra medlemmar, säger hon till Dagens Media.

Även Kerstin Neld pekar dock på långtgående konsekvenser för landets tryckerier.

– En massa tryckerier kommer att gå i konkurs. Det gynnar inte våra medlemmar, säger hon.

Det var efter en EU-dom 2010 som momsen för tryck av tidskrifter och böcker sänktes från 25 till 6 procent. Sänkningen gällde retroaktivt för åren 2004-2007.

Det innebar ett miljardregn över Sveriges tryckerier då Skatteverket sedan betalade ut mellanskillnaden.

Kunderna, tidskriftsförlag och bokförlag, fick ta smällen då de drabbades av krav från Skatteverket på grund av sina avdrag för betalad moms.

Många förlag har i sin tur stämt sina tryckerier för att få tillbaka den moms som de felaktigt har betalat. Tryckerier över hela landet har vägrat.

Enligt en kartläggning som Dagens Arbete har gjort handlar det om totalt 3,3 miljarder kronor som Skatteverket har betalat tillbaka till tryckerierna.

”Mest av alla har V-Tab-koncernen fått, totalt 661 miljoner kronor”, enligt Dagens Arbete.

V-Tabs ägare Stampen, som är finansiellt pressad, drabbas därmed av ett hårt bakslag efter dagens dom. HD:s prejudicerande dom blir ett hårt slag mot den pressade tryckeribranschen i stort – och en välkommen julklapp för de medier som nu kan få igenom sina krav på tryckerierna.

Dagens Media berättade redan 2012 om den våg av stämningar som väntades efter miljardregnet över Sveriges tryckerier.

Som Dagens Media tidigare har berättat är Dagens Samhälle, Aller Media , Egmont och mediehuset Conventus några av aktörerna som tidigare gått till domstol för att få tillbaka de momspengar som de anser sig ha rätt till.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Norstedts

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.