Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

Hårda sparkrav – då åker cheferna till Lofoten

Publicerad: 31 augusti 2011, 12:45
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:00

Bonnier Tidskrifters titlar tvingas spara. Samtidigt befinner sig ledningsgruppen just nu på en flera dagar lång konferensresa i idylliska Lofoten i Norge – något som väcker vrede internt.


Bonnierledningen bjuds under några dagar på en exklusiv vistelse i Nordnorge. På programmet står bland annat "inspirerande vandringar" i den vackra naturen.

På Bonnier Tidskrifters olika titlar möts konferensresan av både irritation och förvåning – eftersom redaktionerna nyligen tvingats till ett tufft sparpaket.

– Sparkraven och krismedvetenheten omfattar tydligen inte alla anställda. Folk på redaktionerna är inte glada över de dubbla signaler som ledningen sänder, säger en uppgiftslämnare.

Enligt uppgift till dagensmedia.se innhåller sparpaketet bland annat minskade frilansbudgetar, indragna resor och frysta löner. Dessutom ska kick-off-fester för personalen ha dragits in.

– Det råder krisstämning i förlaget, man talar om att kontrollera utgifterna och ta ansvar för "andras pengar", säger en uppgiftslämnare till dagensmedia.se.

Elva personer i Bonnier Tidskrifters ledning deltar i resan till Nordnorge. Tidskriftsdrottningen Amelia Adamo, som sitter i ledningsgruppen, har dock valt att inte delta i resan.

– Det är en konferensresa med sköna vandringar, säger hon till dagensmedia.se.

Förlagsdirektören Mats Carleson är däremot på plats i Nordnorge:

– Ja, vi har anlänt i Norge, och håller på med transporterna dit vi ska. Vad vi ska göra här får du fråga Ulrika Saxon om för det är hon som anordnar det hela, säger han till dagensmedia.se.

Det exakta programmet är hemligt, men enligt uppgift till dagensmedia.se ska cheferna bland annat få uppleva en isbjörnssafari på Svalbard.

Ulrika Saxon:

– Det låter spännande med isbjörnssafari i Svalbard, men nej, så är inte fallet. Vi är på överlevnadskurs i två dagar i Nordnorge. På programmet står expansion, säger hon till dagensmedia.se.

Hon poängterar också att bolaget stärker i år lönsamheten jämfört med förra året.

– Ryktet om sparbeting stämmer inte, men visst är det allmänna läget på marknaden lite oroligt och ovisst.

Men att lönenivåerna ligger stilla bekräftas dock av Krister Berntsson, fackklubbsordförande på Bonnier Tidskrifter.

– Vi har en ständig kostnadsöversyn, men har inte skurit i någon fast personal. Däremot sas det från ledningshåll inför den senaste lönerevisionen att det inte finns så stort utrymme för något utöver avtalet, säger han och fortsätter:

– Det finns också en viss återhållsamhet i vart vi håller våra konferenser. Men på redaktionsnivå har vi inte varit utomlands på rätt länge.

Krister Berntsson vill inte vara allt för kritisk, men lägger ändå in en brasklapp.

– Från vår sida tycker vi att att flera redaktioner inte är tillräckligt bemannade. Det skulle vi gärna se att det händer. Generellt sett tycker jag att också att det är svårt att utveckla sig om man hela tiden skär i budget. Det går inte att svälta sig ur en lågkonjunktur.

I jämförelse med krisåret 2009 var 2010 ett relativt bra år för Bonnier Tidskrifter. Bolagets intäkter ökade med 8 procent, resultatet ökade med 63 procent.

De är i Lofoten:

Ulrika Saxon, vd

Mats Carleson, förlagsdirektör

Urban Sandström, tillförordnad annonsdirektör

Ann Fredlund, förlagsredaktör område kvinna & livsstil

Katrin Alström, förlagsredaktör område mat & trädgård

Linda Grahn, förlagsredaktör område hem & mode

Pontus Schultz, förlagsredaktör område affärspress

Daniel Frodin, förlagsredaktör område teknik & special

Åsa Rydgren, område familj, resa & hälsa

Thomas Jönsson, chief financial officer

Anna Wedin, hr-chef

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News