Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

Här är Aller medias verkliga mångmiljonsmäll för Frida förlag

Publicerad: 15 april 2016, 06:49
Uppdaterad: 15 april 2016, 07:31

Köpet av Frida förlag blev dyrt för Aller media. Dagens Media kan nu avslöja att nedskrivningen är nära dubbelt så stor som Aller media berättat. Notan landar på 212 miljoner kronor.


Ämnen i artikeln:

Aller MediaFrida Förlag

Aller media var ett av mediehusen som under högkonjunkturen innan finanskrisen shoppade tidskrifter dyrt. 2008 slantade Aller media upp 150 miljoner kronor 50 procent av Frida förlag.

Sju år senare, sommaren 2015, köpte Aller media loss resten av Frida förlag med titlar som Frida, Veckans NU, Shape Up och Solo.

Enligt Resumé, som i en rad artiklar granskat affären, föregicks köpet av ett priskrig mellan grundaren Ove Jerselius och Aller media. Bakgrunden är att Aller media enligt det ursprungliga avtalet förband sig att köpa resterande 50 procent av Frida förlag vid en tidpunkt som han själv valde.

Den optionen valde han att lösa ut i fjol. På en printmarknad som präglas av en hård intäktspress blev värderingen skyhög, i enlighet med avtalet från 2008.

Smällen: 212 miljoner kronor gick upp i rök

När Aller media presenterade sitt bokslut för det brutna räkenskapsåret 2014/2015 stod det klart att köpet ledde till att Aller-koncernen i Sverige redovisade en storförlust. Orsaken: en massiv nedskrivning av goodwill.

”Nedskrivningen av värdet på aktierna är 124 miljoner kronor, som direkt påverkar resultatet negativt”, skrev Aller media i sin bokslutskommuniké om affären med Frida förlag.

Men Aller medias bokslut, som lämnades till Bolagsverket i slutet av mars och som nu blivit offentligt, avslöjar en nära dubbelt så stor ekonomisk smäll för Frida förlag.

Minus 212 miljoner kronor står det under posten ”nedskrivningar av aktier” följt av orden ”avser nedskrivning av aktierna i Frida förlag AB, baserat på värdeprövning”.

Den nedskrivning av värdet på aktierna i Frida förlag som Aller media i januari hävdade landade på 124 miljoner kronor är alltså nära dubbelt så stor.

Köptes för 300 miljoner kronor

Aller medias kommunikationschef Kristina Hagbard förklarar den stora skillnaden mellan siffrorna i ett mejl till Dagens Media, där hon bekräftar att den totala nedskrivningen i Frida förlag ligger på 212 miljoner kronor.

"Skillnaden mellan den nedskrivning som görs i moderbolaget på 212 miljoner kronor avseende aktier och den som görs i koncernen på 124 miljoner kronor avseende goodwill kan helt och hållet förklaras av de tidigare avskrivningar på 94 miljoner kronor som görs i koncernredovisningen men inte i det enskilda bolagets redovisning", skriver hon.

Enligt Aller media är dock den tidigare kommunicerade siffran bokföringstekniskt korrekt.

"Enligt normal redovisningsstandard skall övervärden vid förvärv av dotterbolag/intressebolag skrivas av över den beräknade livslängden för bolaget, dock längst över en period av 10 år. Detta görs i koncernredovisningen men inte på motsvarande sätt i moderbolagets redovisning. Den bokföringsmässiga kostnad som har uppstått för Aller Medias totala koncern under räkenskapsåret 2014/15 är altså på 124 miljoner kronor."

Frida förlags värde är enligt Aller medias bokslut idag 88 miljoner kronor, vilket innebär att Aller media totalt betalade 300 miljoner kronor för hela förlaget, 150 miljoner kronor 2008 och ytterligare 150 miljoner kronor 2015.

Säljer huset – kapar vd-lönen

Som lök på laxen drabbades Aller media i fjol av ett haveri när bolaget skaffade nytt prenumerationssystem. Stora tekniska problem ledde till en samtalsstorm till Aller medias kundservice, vilket blev kostsamt. Kundservicebemanningen fyrdubblades.

”Det har under året inneburit väsentligt ökade kostnader”, skriver Aller media i bokslutet.

Aller Media jobbar fortfarande med att hitta en köpare till fastigheten.

– Det är ännu inte klart. Vi jobbar med att hitta en lokal i Malmö och med försäljningen, säger Kristina Hagbard.

Dagens Media kan berätta att Aller medias förlust även slår mot ledningens ersättning. Ersättningen till vd och styrelse i koncernen föll från 9,9 miljoner kronor 2013/2014 till 6,7 miljoner kronor 2014/2015. För moderbolaget kapades kostnaden från 9,9 miljoner kronor till 5,5 miljoner kronor under samma period.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Aller MediaFrida Förlag

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev