Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökTidskrifter

Hänt Extra fälls för Niclas Wahlgren-publicering

Publicerad: 2 Oktober 2015, 07:56
Uppdaterad: 6 December 2015, 20:27

Klandras av Pressens Opinionsnämnd för publicering om skilsmässan från Laila Bagge.


Det var i nummer 51 i fjol som Hänt Extras omslag dominerades av porträttbilder på Niclas Wahlgren och Laila Bagge med rubriken ”Hemligheten bakom skilsmässan! Niclas kärleksäventyr med en annan kvinna!” I en pratbubbla kopplad till Laila Bagges mun stod det ”Han är en skitstövel”.

Artikeln inne i tidningen berättade att äktenskapet mellan Niclas Wahlgren och Laila Bagge tagit slut och att orsaken fram tills nu varit okänd. Efter det följde citat från en anonym källa till Hänt Extra som ska avslöja anledningen till Lailas dumpning.

Publiceringen anmäldes av Niclas Wahlgren som reagerade på att rubrikerna på både förstasidan och till artikeln antydde att han skulle ha varit otrogen. Han vände sig även emot beskrivningarna i texten från den anonyma källan. 

Hänt Extras försvarar publiceringen bland annat med argumentet att Niclas Wahlgren är mycket självutlämnande i sociala medier och menar att mycket av rapporteringen i tidningen om skilsmässan var hämtat från Wahlgrens egen blogg och Instagramkonto. Dessutom att tidningen sökt Niclas Wahlgren för en kommentar, men att han valt att avstå.

Niclas Wahlgren svarar med att Hänt Extra undivker att bemöta kritiken mot den specifika publicering han anmält och menar att dess bitvis grova citat hade som enda syfte att kränka honom som person. Om han givits tillfälle att bemöta sådana citat var irrelevant och han skrev i anmälan:

”Hur bemöter man uppgifter om att en icke namngiven person påstås ha hört att en tredje part kallat mig skitstövel?”

Pressens opinionsnämnd anser att Niclas Wahlgren visserligen är en offentlig person, men inte en samhällsbärare, vilket innebär att det inte finns något offentligt ansvar att utkräva av honom. Nämnden konstaterar vidare att Hänt Extra i det här fallet har gått över gränsen när det gäller publicering av integritetskänsliga frågor.

Därför anser PO att Hänt Extra kränkt Niclas Wahlgrens personliga integritet utan att ha ett giltigt allmänintresse som stöd och tidningen klandras för att ha brutit mot god publicistisk sed.

LÄS OCKSÅ:

 

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se


Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev