Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

Han får årets Per Wendel-pris

Publicerad: 11 november 2021, 13:33

Per Wendels priset har delats ut sedan 2006. Årets pristagare är Martin Schibbye.

Foto: Alex Ljungdahl

Blankspots ansvarige utgivare Martin Schibbye tilldelas Per Wendels pris för att han spritt vittnesmål från hela världen – i egen regi.


Ämnen i artikeln:

ExpressenMartin SchibbyeThomas Mattsson

Samtalet om att han vunnit priset fick Blankspots ansvarige utgivare och medgrundare Martin Schibbye när satt på ett litet propellerplan i Himalaya och hans mobil var två procent från att lägga av.

– Fick då ett sms med beskedet. Flygningen tillbaka till Kathmandu över nya och gamla jaktmarker i solnedgången blev nästan religiös. Det var här jag gjorde mina första reportage för 15 år sedan. Det var här jag lärde mig resa, bära hem berättelser och leva på min penna och jag är så glad att det är just en yrkesgärning under många år som uppmärksammas, säger Martin Schibbye i ett pressmeddelande.

Juryns motivering lyder:

”Journalistik beskrivs ofta som konsten att komma fram för sent, så snabbt som möjligt. Att ta sig dit där något hänt, och berätta på plats.

Men en story kan också skrivas för att förklara i förväg. Att söka sanningar och sammanhang och sedan publicera sig i en tidning, en bok eller en podcast.

Årets pristagare har spritt vittnesmål från hela världen, från The Times till resemagasinet Vagabond.

Han har gjort det i egen regi, utan de stora mediebolagens resurser. I jakten på att synliggöra blinda fläckar har han också betalat det högsta priset – sin egen frihet.

Per Wendels Nyhetspris 2021 går till Martin Schibbye.”

Per Wendel-priset instiftades av Expressen till minne av tidningens tidigare reporter. Priset har delats ut årligen sedan 2006 och går till en journalist som verkar i Per Wendels anda som orädd avslöjare.

– I år har juryn haft svårt att välja mellan flera duktiga journalister som alla förtjänar både äran och prissumman om 100 000 kronor, men vi blev snabbt ense om Martin Schibbye, säger juryns ordförande Thomas Mattsson, tidigare chefredaktör för Expressen.

Förutom Thomas Mattson utgörs juryn av Viveka Hansson, programdirektör på TV4, Sofia Dahlström, programchef SVT Samhälle Göteborg, Anna Gullberg, frilansjournalist, Kjell Dabrowski, publicist och medieentreprenör.

Tidigare pristagare

2006 Fredrik Sjöshult
2007 Jan Mosander
2008 Anna Jaktén
2009 Christian Holmén och Micke Ölander
2010 Janne Josefsson
2011 Anette Holmqvist
2012 Hannes Råstam
2013 Mats-Eric Nilsson
2014 Carolina Neurath
2015 Richard Aschberg
2016 Olof Lundh
2017 Magda Gad
2018 Katarina Gunnarsson
2019 Linda Hedenljung
2020 Åsa Erlandsson

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev