Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tidskrifter

Gravid chefredaktör fick sluta – kräver 300 000 i skadestånd

Publicerad: 5 Maj 2015, 08:07
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:02

Den tidigare chefredaktören drar It is media inför domstol – hävdar att hon fick sluta för att hon skulle få barn.


Förlaget It is media riskerar skadestånd på 300 000 kronor, kan Dagens Media avslöja. Detta eftersom en tidigare chefredaktör stämmer förlaget för diskriminering.

Den kvinnliga före detta chefredaktören blev gravid – och enligt hennes stämningsansökan var det skälet till att hennes provanställning avbröts.

– Det finns ett starkt stöd för detta i bevisningen, säger juristen Jerker Öhrfeldt, som är den före detta chefredaktörens ombud i tvisten.

Kvinnans version av händelseförloppet är att It is medias vd Jacop Melini under ett samtal ska ha framfört att provanställningen avbröts på grund av att chefredaktören var gravid och tänkte vara föräldraledig.

För det kräver hon 200 000 kronor i diskrimineringsersättning. Till det kommer även 100 000 kronor som kvinnan kräver i allmänt skadestånd för brott mot anställningslagens grunder samt MBL. Även krav på utebliven lön under processens gång kan tillkomma, samt ränta.

Jacop Merlini ger en helt annan bild av vad som har hänt. Enligt honom har kvinnans graviditet inget samband med att hennes provanställning inte förlängdes.

– Det är beklagligt att det har uppfattats på det sättet. Men vi ser inte att det finns något som styrker det, säger han.

Jacop Merlini uppger att provanställningen löpte ut, och att den inte förlängdes.

– Jag vill inte gå in på detaljer kring varför. Men man har en provanställning för att ömsesidigt kunna avgöra om en person fungerar och om hur denne trivs på arbetsplatsen.

Varför tror du att kvinnan uppfattat graviditeten som skälet till att hon inte fick fortsätta?

– Jag kan inte förstå det. Jag kliar mig lite i huvudet och ställer mig väldigt frågande till det. Större delen av våra anställda är kvinnor och vi är vana vid att folk blir gravida. Det är inget hinder för att arbeta hos oss.

Jerker Öhrfeldt hävdar dock att det finns en inspelning av ett samtal mellan den före detta chefredaktören och Jacop Merlini som styrker deras version.

– Jag kommer att lämna in den inspelningen som bevisning. Där framgår det enligt min mening att graviditeten är anledningen till att hon får sluta.

It is media omsatte 27,8 miljoner kronor under sitt senaste räkenskapsår, och delade ut 1,6 miljoner till aktieägarna. Förlaget ger ut tidningar som Rum, Nya Rum, Rum Hemma och Rum Design.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.