Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tidskrifter

Fortsatt förlust för Fokus – omfattade arbete inleds

Publicerad: 5 Maj 2015, 11:37
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:01

Fokus vd Lars Grafström om den hyllade tidningens ekonomi – och Viveca Ax:son Johnson om varför Fokus värde skrivs till noll i Nordstjernans årsredovisning.


Ämnen i artikeln:

Fokus

Tidskriften Fokus är en av landets mest hyllade tidningar, som ofta prisats för sin fördjupande journalistik. Samtidigt har den sedan starten 2005 varit beroende av ett ständigt inflöde av kapital från filantropiska ägare.

2005-2013 har tidningen kostat 91,5 miljoner kronor, sett till resultat efter finansiella poster. Förlusterna har dock minskat år för år, vilket talat för att Fokus varit på väg att nå sitt långsiktiga mål att visa svarta siffror.

Men 2014 kommer av allt att döma inte att bli året då Fokus når break even.

Bokslutet är ännu inte helt färdigt. För Dagens Media uppger vd:n Lars Grafström dock att resultatet är i linje med 2013. Då omsatte Fokus 30,5 miljoner kronor och gjorde en förlust på 3,6 miljoner kronor.

– Vi har ökat litegrann. Bortsett för extrautgifter för momstvisten ser det ut ungefär som i fjol, säger Lars Grafström.

Liksom ett stort antal andra tidningar driver Fokus en rättsprocess mot sitt tryckeri gällande tryckerimomsen.

I går kom nyheten att chefredaktören Martin Ahlquist lämnar Fokus. Han uppgav för Dagens Media att någon annan bör leda tidningen för att ”ta nästa steg i utvecklingen”. Samtidigt har Fokus, som biffat upp sin styrelse med Hyper Islands vd Johanna Frelin och Mittmedias koncernchef Thomas Peterssohn, fattat beslut om att ”ett stort och omfattande utvecklingsarbete som ska säkra tidskriften i en ny tid på mediemarknaden”.

Det är ett arbete som leds av den nytillträdde styrelseordföranden Henrik Frenkel, tillsammans med Lars Grafström och den tillförordnade chefredaktören Anna Körnung. Enligt tidningen Journalisten är målet med arbetet att Fokus ska börja gå med vinst.

Lars Grafström är dock förtegen om exakt vad det store utvecklingsarbetet innebär.

– Precis som alla andra tidningar måste vi i dessa tider av strukturförändringar se över allt vi gör. Alla behöver accelerera något när tiderna är som de är, säger han.

Att Martin Ahlquist nu lämnar tidningen efter tio år ska inte ha något samband med förändringsarbetet.

– Vi ser över det vi sysslar med. Men det är inte kopplat till att Martin nu efter tio år har landat i att lämna tidningen, säger Lars Grafström.

Fokus största ägare är Nordstjernan kultur och media AB, Johan Björkmans allmännyttiga stiftelse och Tagehus holding AB. Som den finansiella situationen ser ut nu är Fokus alltjämt beroende av kapital från ägarna.

Nordstjernans ordförande Viveca Ax:son Johnson uppger för Dagens Media att engagemanget i Fokus främst inte är en fråga om förväntad avkastning.

– När det gäller Fokus så är det inte i första hand en investering som vi förmodar kommer generera stora ekonomiska vinster, utan en investering i idén om god journalistik som även har ett samhällsvärde i en tid av snuttifiering och allmän nedgång för kvalitetsjournalistiken, skriver hon i ett mejl till Dagens Media.

I både Nordstjernans bokslut, samt dotterbolaget Nordstjernan Kultur och Media AB:s dito, är innehavet i FPG Media upptaget till ett ”redovisat värde” om noll (0) kronor. Andra bolag är bokförda till ett redovisat värde på allt från en miljon kronor till 833 miljoner kronor.

Men enligt Viveca Ax:son Johnson betyder det inte att Fokus, vars varumärke är starkt och läsekrets trogen, är värdelös ur finansiell synpunkt.

– Nordstjernan är inte ett börsnoterat bolag vilket innebär att vi inte använder oss av IFRS (en internationell redovisningsstandard för noterade bolag). Detta innebär att Fokus bokförda värde inte har något med dess marknadsvärde att göra, skriver hon till Dagens Media.

Siffran noll i redovisat värde för innehavet speglar anskaffningsvärdet minus förluster.

– Att Fokus inte gjort vinst är ingen nyhet. Och inget av våra onoterade intressebolag har något betydande redovisat värde. Snittet är cirka 2 miljoner kronor. Det betyder inte att marknadsvärdet för dessa bolag är i snitt 2 miljoner kronor, skriver Viveca Ax:son Johnson.

Nordstjernan är inställda på att fortsätta sitt engagemang i Fokus.

– Vi har satsat på Fokus under en tioårsperiod och är fortsatt beredda att satsa på Fokus. I vår företagshistoria har vi investerat under mycket lång tid i olika branscher och företag. I Avesta Jernverk gjordes den första investeringen på 1880-talet och de första ordentliga vinsterna kom först när vi lanserade det rostfria stålet 1924. Vi sålde Avesta 1994. Ett annat exempel är NCC där vi är huvudägare sedan 1928, skriver Viveca Ax:son Johnson.

<style>.embed-container { position: relative; padding-bottom: 100%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }</style><div class='embed-container'><iframe src='http://cf.datawrapper.de/TLhak/2/' frameborder='0' allowtransparency='true' allowfullscreen='allowfullscreen' webkitallowfullscreen='webkitallowfullscreen' mozallowfullscreen='mozallowfullscreen' oallowfullscreen='oallowfullscreen' msallowfullscreen='msallowfullscreen''></iframe></div>

LÄS ÄVEN:

 

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Fokus

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.