Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag26.02.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tidskrifter

Forma-affären snart i hamn

Publicerad: 16 April 2012, 03:58
Uppdaterad: 24 Augusti 2017, 06:28

Forma Publishing Group har varit ute till försäljning sedan i höstas. En affär kan vara klar tidigare än beräknat, berättar Claes-Göran Sylvén, vd på Hakon Invest som äger Forma.


Ämnen i artikeln:

Forma Publishing GroupLRF Media

Det var i november förra året som Hakon Invest fattade beslut om att sälja Forma Publishing Group. I slutet av februari gick anbudstiden ut.

Flera mediekoncerner ska enligt uppgifter vara intresserade av bolaget, däribland Bonnier, Talentum, Schibsted och Egmont. Det är heller inte orimligt att anta att bolag som Aller Media och LRF Media är intresserade.

LRF Media har en tydlig förvärvsstrategi och har de senaste åren bland annat förvärvat de mindre förlagen Historiska Media, Föräldrar & Barn och TTG.

Men förlagets vd Ruben Jacobsson vill inte bekräfta att man är intresserade av Forma.

– Jag säger som jag har sagt tidigare, jag har inga kommentarer alls i det här läget, säger han.

Som dagensmedia.se tidigare berättat talar mycket för att Forma styckas upp, då hela Forma Publishing Group är för dyrt.

– Vi har ett öppet sinne. Bolaget kan gå iväg i sin helhet eller i delar, det kan också vara så att vi bara säljer vissa delar, säger Claes-Göran Sylvén, vd på Hakon Invest.

En affär har tidigare beräknats vara i hamn till sommaren. Men det kan bli tidigare.

– Jag tror inte att vi behöver vänta så länge. Vi sitter i konkreta förhandlingar och det finns ett brett intresse från både svenska och utländska intressenter.

I Forma Publishing Group ingår dotterbolagen Forma Books, Forma Contract och Forma Magazines. Forma Magazines ger bland annat ut tidningarna Hälsa, Icakuriren, Hus & Hem och Market. I Forma Books ingår bland annat B. Wahlströms Bokförlag och Ica Bokförlag, medan Forma Contract består av uppdragspublicistbolaget OTW

– Tidningssidan tror jag att Aller kan vara intresserade av. Icakuriren går ju hand i hand med deras veckotidningar, förlaget har heller ingen stark heminredningstitel så där kan Hus & Hem passa in, säger Frida Åberg, printchef på Carat.

Forma Publishing Group omsatte 847 (875) miljoner kronor 2011. Bolaget gjorde samtidigt en förlust på 12 miljoner kronor. Året dessförinnan blev det en vinst på 18 miljoner kronor. Det var framför allt Forma Books som bidrog till det negativa resultatet med en svag försäljningsutveckling.

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.