Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag19.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tidskrifter

Förhandlingarna avbrutna – nu ska Talentum styckas upp

Publicerad: 6 November 2015, 12:58
Uppdaterad: 15 April 2016, 11:50

Det svenska tidskriftsförlaget ska brytas upp i separata bolag. Facket riktar skarp kritik.


Ämnen i artikeln:

Dagens MediaNy TeknikTalentum

Den journalistiska verksamheten i tidskriftsförlaget Talentum Sverige ska styckas upp. I alla fall om ledningen får som den vill.

Talentum Sverige ger ut tidningar som Ny Teknik, Affärsvärlden, Dagens Media samt Lag & Avtal och Arbetarskydd.

Journalisterna är, med undantag för Dagens Media, anställda av Talentum Media.

Nu vill ledningen stycka upp förlaget – och istället erbjuda journalisterna anställning i en rad nya dotterbolag för de olika tidningarna.

MBL-förhandlingarna med den lokala journalistklubben avslutades i oenighet tidigare i veckan.

Hittills har journalistklubben inte begärt att frågan ska gå till central förhandling.

Det innebär att Talentum planerar att genomföra uppstyckningen av förlaget den 1 januari.

Visionen är att varje chefredaktör ska bli resultatansvarig och att den nya organisationen ska leda till intäktsmöjligheter för de enskilda varumärkena.

Alla journalister på förlaget ska erbjudas anställning i de nya bolagen.

– Vinsten är att vi får ett fokus på varumärkena och på den utveckling som vi behöver göra på respektive varumärke. Detta för att skapa tillväxt och produkter som vi kan fortsätta vara lönsamma med, säger Peter Edhäll, vice vd för Talentum Sverige och fortsätter:

– Det handlar i slutänden om att skapa lönsamhet i företaget och skapa mer fokus på den redaktionella utvecklingen.

Talentum Sverige styrs hårt från ägaren Talentum i Finland, vars vd Aarne Aktan även är vd för det svenska bolaget.

Peter Edhäll uppger dock att idén om att stycka upp förlaget kommer från den svenska bolagsledningen.

Nyligen blev det känt att Alma Media lagt ett bud på hela Talentum.

– Almas bud råkade sammanfalla någorlunda i tid med detta. Men förhandlingen om detta påbörjades långt innan vi fick reda på att Alma var intresserade av att köpa oss, säger Peter Edhäll.

Journalistklubben på Talentum Media är mycket kritisk till styckningen.

Dels innebär den att de lokala avtal som ger journalisterna på Talentum Media en rad förmåner, som kortare arbetstid, upphör ett år efter att de nya bolagen tas i drift.

Dels innebär det att separata LAS-listor träder i kraft på de nya bolagen. Flera av de bolagen kommer att bestå av färre än tio anställda, vilket ger arbetsgivaren möjligheten att göra undantag från turordningsreglerna.

– Det är uppenbart att själva bolagsbildningen bara syftar till att kringgå den svenska arbetsrätten: skapa små las-kretsar och göra kraftiga försämringar i anställningsvillkoren med en fiffig juridisk manöver. Det är ovärdigt en arbetsgivare som ger ut tidningar som Lag & Avtal, Affärsvärlden, Ny Teknik, Arbetarskydd och Dagens Media, säger Eddie Pröckl, ordförande i journalistklubben på Talentum Sverige.

Ser ni inget positivt med detta?

– Inte bolagsbildningen. Den har absolut ingen betydelse för våra möjligheter att nå läsare och annonsörer och tjäna pengar på verksamheten, det vet ledningen mycket väl. Vi tror att det är bra att rikta in organisationen mot tidningarnas varumärken, men för det behövs inte en massa nya småbolag.

Under hösten 2014 försökte ledningen för Talentum Sverige, via ett förhandlingsutspel som innehöll hot om outsourcing, få bort de lokala avtalen på Talentum Media. Förhandlingarna avslutades dock strax före julen utan att en uppgörelse nåddes.

Relationen mellan fackklubben och företaget har under de senaste åren varit frostig.

Peter Edhäll köper inte beskrivningen att bolagiseringens huvudsyfte skulle vara att försämra villkoren.

– För att kunna bli lönsamma behöver vi göra vissa förändringar. Primärt handlar detta om att skapa tillväxt i företaget, men också om att anpassa våra villkor till vad som är standard i branschen. De lokala avtalen skulle, så som de ser ut nu, försvinna efter ett år med denna nya lösning, säger han och tillägger att man inte vet vilka avtal som kommer att gälla efter det.

Dagens Media, som köptes av Talentum 2007, påverkas inte av omorganisationen då tidningen redan drivs som ett separat dotterbolag.

LÄS ÄVEN:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.