Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

Fokus stoppar artikel om Researchgruppen

Publicerad: 9 mars 2015, 14:03
Uppdaterad: 19 augusti 2016, 12:41

Fokus planerade reportage om Researchgruppen har väckt debatt. Nu stoppas artikeln av ansvarig utgivare Anna Körnung, kan Dagens Media berätta.


Ämnen i artikeln:

Researchgruppen

Tillsammans med Aftonbladet och Expressen har Researchgruppen varit med och avslöjat näthatarna på Flashback respektive Avpixlat, Fria Tider och Exponerat.

Researchgruppen – och dess metoder – har ofta ifrågasatts och i fredags stod det klart att tidningen Fokus planerar en granskning av gruppen.

Under helgen har reportaget, som ännu inte publicerats, dock väckt starka reaktioner.

Anledningen är bland annat att Ola Sandstig, frilansreportern som arbetat med artikeln, mejlat till den högerextrema sajten Fria Tiders publisher Widar Nord för att få hjälp med granskningen.

Det har väckt mycket starka reaktioner och nu väljer Fokus att stoppa artikeln.

– Det är ingen jättedramatik. Till och från ställer vi jobb eller förändrar dem så mycket att de helt enkelt inte publiceras och det hände den här gången, säger Anna Körnung, redaktionschef och tillförordnad ansvarig utgivare till Dagens Media.

Hon fortsätter:

– Jag vill inte gå in på exakta detaljer men jag identifierade vissa frågetecken som gjorde att jag inte kände mig helt trygg med publicering. Därför valde jag att ställa artikeln.

Kan du vara mer specifik när det gäller vilka frågetecken det gäller?

– Nej det är en sammantagen bedömning som jag tvingas göra. Jag måste känna att alla delar av jobbet blir bra och håller för publicering och när svaret blir nej får jag välja den här vägen.

Vad skulle jobbet handla om mer exakt?

– Vilka Researchgruppen är. Det var en ganska konventionell historia.

Mycket av diskussionen har ju handlat om att reportern kontaktat Fria Tider för att be om hjälp med reportaget, vad säger du om det?

– När man är i en researchfas läser man på en hel del, oavsett vad det är för typ av jobb man pratar om. Men för Fokus är det så klart helt oacceptabelt att använda den typen sajt som ursprungskälla. Då behöver man offentliga handlingar som exempelvis domar eller liknande.

Kommer vi att få läsa om Researchgruppen i Fokus i framtiden?

– Det är svårt att svara på i dag.

Anna Körnung har avböjt att ge ytterligare kommentarer om ärendet.

LÄS ÄVEN:

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Researchgruppen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev