Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

Flamman inte välkomna på SD:s landsdagar

Publicerad: 22 november 2013, 08:50
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:55

Den socialistiska tidningen Flamman får inte komma på Sverigedemokraternas landsdagar.


Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

I dag inleds Sverigedemokraternas landsdagar i Västerås. Bland annat ska 166 ombud välja en partiledare (troligtvis blir Jimmie Åkesson omvald).

Enligt SD:s pressekreterare Martin Kinnunen är över 60 journalister ackrediterade till mötet.

– Det är det största antalet vi har haft, säger han till Dagens Media.

En tidning som dock inte är välkommen är Flamman, som betecknar sig som oberoende socialistisk.

– Jag skulle åka dit och bevaka landagarna för Flammans räkning, men var lite sen med ackrediteringen. Jag skickade in ansökan och ett trevligt mejl och frågade om det gick bra ändå, men fick då ett nekande svar, säger Jonas Wikström på Flammans ledarredaktion till Dagens Media.

När han ringde upp Martin Kinnunen för att fråga varför fick han höra att SD visst kunde göra undantag ifall medier var sena, men att det inte var aktuellt i just det här fallet.

– Han sa att vi är media som de normalt inte jobbar med. Jag vet inte riktigt vad han menar med det, men det kanske säger något om deras syn på medier och journalistik.

Jonas Wikström säger att han är förvånad över SD:s agerande.

– Jag hade inte en tanke på att de skulle neka oss. Vi skriver kritiskt om många partier men det är ingen som någonsin nekar oss att komma in på deras möten eller kongresser.

Men SD:s Martin Kinnunen tonar ner händelsen.

– Hade det vart en journalist från Dagens Nyheter hade det inte varit något problem, men eftersom att de anmälde sig efter utsatt tid måste vi pröva vilka de är och det fanns helt enkelt inte tid att göra den bedömningen, säger han och fortsätter:

– Jag vet inte så mycket mer om Flamman än att det är en vänsterextrem tidning. Det finns högerextrema tidningar som vi nekar också.

Enligt Johannes Jakobsson på Stiftelsen Expo är även Expo portade från SD:s landsdagar.

" Som brukligt. De gillar inte att bli granskade", skriver han på Twitter.

Flamman har funnits sedan 1906 och ges ut av Tidningsföreningen Norrskensflamman. Vid starten var Flamman ett partiorgan för Socialdemokraterna men tidningen har också varit kommunistisk och hade på 60- och 70-talet en Sovjetlojal linje.

1940 utsattes Norrskensflamman för ett terroristattentat som dödade fem människor.

Sedan 1990 har Flamman beteckningen oberoende socialistisk. Den utkommer en gång i veckan och hade 2010 en upplaga på 3200 exemplar.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev