Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

Filters nya chefredaktör: "Det var inget snack"

Publicerad: 22 januari 2018, 14:00
Uppdaterad: 22 januari 2018, 15:05

Reportern Christopher Friman blir ny chefredaktör Filter.

Reportern Christopher Friman tar över chefredaktörsrollen efter Erik Eje Almqvist. För Dagens Media berättar han om beslutet att tacka ja, tiden då "Filter knappt fanns" och tidningens nya sajt.


Ämnen i artikeln:

Filter

Tidigare i dag kom beskedet om att Filter får ny chefredaktör när Erik Eje Almqvist flyttar till Köpenhamn.

Ersättare blir Christopher Friman som tidigare varit reporter och som nu kommer dela på chefredaktörsrollen tillsammans med Mattias Göransson. 

För Dagens Media berättar Christopher Friman att han fick frågan redan i höstas, i samband med att Erik Eje Almqvist bestämde sig för att flytta till Köpenhamn.

– Jag sa ja direkt. Filter har varit mitt enda riktiga jobb inom journalistiken. Jag har varit här länge och många kanske tröttnar på ett jobb efterhand, men för mig har det varit roligt nästan hela tiden. Det vore dumt att tacka nej då. Det var inget snack.

Christopher Friman har varit reporter på Filter i nästan tio år och minns en tid då Filter knappt fanns.

– När jag började hade Filter kommit ut i två nummer, och för de flesta fanns Filter knappt.

– Jag minns att många var skeptiska när det första numret kom ut. Resumés dåvarande chefredaktör skrev: "Långa texter om komplicerade ämnen är som ekologiska ägg. Alla gillar dem, inga köper dem".

Han berättar att Filter på den tiden var relativt ensamma om att göra berättande journalistik i Sverige.

– Det har hänt en hel del sedan dess, inte minst i Sverige har den utvecklats mycket. I dag går det att läsa bra texter i morgontidningar och i kvällstidningar. Det har blivit ett större intresse bland läsarna, och dessutom har redaktionerna börjat anstränga sig lite mer för att göra bra berättande journalistik.

Finns det några förändringar du vill göra med Filter nu?

– På rak arm är det inget som jag kommer förändra. Den övriga ledningen har under en tid jobbat med att förberedda Filter på den nya, digitala, tiden, säger Christopher Friman och fortsätter:

– Tidigare har vi har inte haft så lyckade satsningar på nya hemsidor. Den nya sajten kommer vara lite mer som Netflix eller SVT Play och innehålla ett stort digitalt arkiv från allt vi tidigare gjort. Det är ett arbete jag kommer vara engagerad i.

Dagens Media har tidigare skrivit om Offsides nya sajt som lanserades i december förra året, en sajt som Christopher Friman menar har ungefär samma stuk som Filters nya.

– Vad gäller innehållet kommer vi jobba med formen, där måste vi hela tiden försöka utveckla oss.

Du har varit en återkommande skribent i Filter. Hur påverkas ditt eget skrivande av den nya rollen?

– Jag hoppas att den inte kommer påverkas allt för mycket. Det roligaste jag vet är att skriva, och det hoppas jag få fortsätta med så mycket jag kan. Förhoppningsvis kommer jag göra en längre text i varje nummer.

Simon Nilsson

simon.nilsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Filter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.