Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag05.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tidskrifter

Facklig kris på IDG

Publicerad: 3 Februari 2014, 12:35
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:49

Facket på IDG lyckas inte hitta en ny ordförande – och nu riskerar klubben att läggas ner, kan Dagens Media berätta.


Ämnen i artikeln:

IDG

Slutet av 2012 och första halvåret 2013 var en turbulent tid för facket på IDG.

Som Dagens Media berättat i flera artiklar skakades framför allt Computer Sweden av ett bråk mellan ledningen och facket.

Bland annat anklagade den dåvarande fackklubbsordföranden Rebecka Guzman tidningens chefredaktör Jörgen Lindqvist för att ha "hotat" henne.

Flera anmälningar om dåligt arbetsklimat lämnades också in till arbetsmiljöverket.

I maj 2013 köptes Rebecka Guzman ut av ledningen.

Sedan dess har Helena Nordh varit ordförande för Journalistklubben men då hon inte längre arbetar för IDG är facket i behov av en ny ordförande.

Problemet är bara att ingen vill ta på sig jobbet. Enligt uppgift till Dagens Media beror det svala intresset bland annat på ledningens hårdhänta sätt att hantera tidigare ordföranden.

Helena Nordh utesluter inte att det kan vara en bidragande orsak men tror samtidigt inte att det är hela förklaringen.

– Anledningen är nog att många av klubbens medlemmar redan varit engagerade i styrelsen eller upplever att de inte har tid att engagera sig, även om det som skett tidigare säkert också kan påverka beslutet, säger hon till Dagens Media och fortsätter:

– IDG är ett amerikanskt företag och det är klart att det kan påverka hur företaget styrs, vilket i sin tur kan påverka arbetsklimatet.

I februari förra året tog anställda på Computer Sweden avstånd från den "negativa bild" som målats upp av redaktionen i ett internt mejl som en majoritet av de anställda skrivit på.

Men enligt uppgift till Dagens Media finns det anställda som skrev under mejlet trots att de egentligen inte höll med om innehållet.

– Man kan känna sig tvingad av grupptrycket och jag misstänker att det är flera personer som kanske inte ville skriva på egentligen, säger en uppgiftslämnare som vill vara anonym.

Enligt uppgift till Dagens Media har fackklubben på IDG nu skickat ut ett mejl om ett extrainsatt möte där medlemmarna ska fatta beslut om huruvida en ny ordförande ska väljas. Alternativet ska vara att lägga ner fackklubben.

Jonas Nordling, förbundsordförande för Svenska Journalistförbundet, känner inte till turerna på IDG i detalj, men tycker att det är viktigt att arbetsgivare och fack kan samarbeta.

– Alternativet är alltid sämre för alla inblandade. Det är bara att se hur det har blivit på Talentum (som bland annat ger ut Affärsvärlden, Ny Teknik och Dagens Media, reds anm.) som nu saknar klubbstyrelse, säger han och fortsätter:

– Och utan att prata specifikt om IDG som arbetsgivare, det är sällan man saknar kon förrän båset är tomt. Det tycker jag att jag ser lite för ofta i dag.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

IDG

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.